SEGRE

SOCIETAT

Comença a treballar la comissió que ha de repensar l'atenció a les persones per fer "més llar i menys residència"

Posada en marxa pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest divendres s'ha celebrat la primera reunió de la taula d'experts pera la revisió del model d'autonomia i d'atenció a les persones que ha posat en marxa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. El grup d'experts de l'àmbit públic i privat treballaran durant sis mesos amb l'objectiu de presentar una proposta de futur model d'autonomia i atenció a les persones grans, amb discapacitat i amb malalties mentals que precisin suport de llarga durada a l'entorn comunitari a Catalunya. El conseller Chakir el Homrani, ha reconegut que la situació de la covid-19 ho ha accelerat i ha dit que s'ha parlat de com fer "més llar i menys residència", de "com fer més comunitat abans que la situació comporti una resposta residencial".

El treball parteix de la necessitat d'adaptar les polítiques d'envelliment actiu i de reforçar i plantejar canvis substancials a curt i mitjà termini en les estratègies i actuacions de prevenció, promoció i atenció a l'autonomia personal. Planteja la necessitat d'adaptar les polítiques cap a un envelliment actiu en l'entorn domiciliari, la lluita contra la solitud i l'aïllament i la promoció de l'autonomia.

La taula d'experts ha d'analitzar el model actual, els reptes immediats i de futur, així com els canvis socials que es produiran en els propers anys per tal de dissenyar una proposta de full de ruta en l'atenció a la gent gran, les persones amb discapacitat i les persones amb malalties mentals, sempre des de la voluntat d'impulsar un model d'atenció integral i comunitari o de polítiques de proximitat, que afavoreixi l'apoderament i l'autonomia personal i abordi l'aïllament i la solitud no volguda.

En declaracions als periodistes després de la reunió el conseller ha posat en valor la diversitat dels experts i ha dit que el document resultat han de ser "les bases del canvi, però d'un canvi concret, que es pugui impulsar amb elements concrets que generin base a aquest canvi de model, més centrat en l'autonomia personal que la resposta institucionalitzadora". El Homrani ha afegit que si bé aquest plantejament es va fer "fa temps", "el covid-19 ens va reforçar en la necessitat de poder-lo fer el més ràpidament possible".

Formen la composició de la taula Guillem López Casanovas, Manel Balcells i Díaz, Adelina Comas-Herrera, José Augusto García Navarro, Mariona Rustullet i Tallada, Mercè Generó Prat, Pilar Rodríguez, Oriol Fuertes Cabassa, Víctor Bayarri Catalán, Teia Fàbrega Pairó, Pepita Cabiscol i Pujol, Javier Yanguas, Antoni Vilà i Marco Inzitari.

Comença a treballar la comissió que ha de repensar l'atenció a les persones per fer

Comença a treballar la comissió que ha de repensar l'atenció a les persones per fer "més llar i menys residència"ACN

tracking