SEGRE

El coronavirus ja circulava per Barcelona fa més d'un any, segons un estudi en aigües residuals

Ha estat detectat en mostres recollides el març de 2019

Una vista d'un carrer del centre de Barcelona.

El coronavirus ja circulava per Barcelona fa més d'un any, segons un estudi en aigües residualsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han detectat la presència del coronavirus en mostres d’aigües residuals de Barcelona recollides el 12 de març de 2019 en un estudi en col·laboració amb Aigües de Barcelona. El reposador 'medRxiv' ha publicat els resultats que indicarien que la infecció era present "molt abans que es tingués constància de qualsevol cas de Covid-19 al món", ha informat l’UB en un comunicat aquest divendres.

S’ha demostrat que hi ha quantitats de genoma del coronavirus als excrements, que posteriorment arriben a les aigües residuals, per la qual cosa l’epidemiologia basada en aquestes aigües és "una eina potencial d’alerta precoç" de la circulació del virus entre la població. Així, es va identificar l’aparició de genomes entre principis de gener i principis de març de 2020, el que avança la cronologia de la seua arribada a Espanya: ja el 15 de gener es detectava la presència del virus, 41 dies abans de la declaració del primer cas.

Aquests resultats han impulsat els investigadors a analitzar-ne algunes mostres congelades entre gener de 2018 i desembre de 2019, amb el resultat de trobar genomes el març de 2019, abans de la notificació de qualsevol cas a tot el món.

Així mateix, totes les mostres han resultat negatives a excepció de la del 12 de març de 2019, que ha mostrat nivells de SARS-CoV-2 "molt baixos però que ha donat clarament positiu amb una prova PCR".

El fet d’haver trobat presència de virus abans que es diagnostiquessin casos demostra, per als especialistes, que molts infectats de COVID-19 podrien haver estat confosos amb casos de grip en l’Atenció Primària.

tracking