SEGRE

CATALUNYA

El virus ja circulava per Barcelona el març del 2019, segons un estudi

Mesos abans que es reportés el primer contagi del món a la Xina || Estimen que els primers van poder ser diagnosticats com a grip al compartir símptomes

Una tècnica de l’hospital de Palamós analitzant un test PCR.

Una tècnica de l’hospital de Palamós analitzant un test PCR.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat de Barcelona han trobat restes de coronavirus en mostres d’aigües residuals de Barcelona recollides el març del 2019, la qual cosa significa que el virus ja circulava per la ciutat molt abans que es tingués constància de qualsevol cas al món: el primer es va notificar a la ciutat Xina de Wuhan el desembre del 2019.

El primer cas a Europa es va detectar a França el gener del 2020 i el primer a Barcelona l’11 de març d’aquest any. Encara que aquesta troballa podria modificar la cronologia de la pandèmia, el coordinador de l’estudi i catedràtic de la Facultat de Biologia de la UB, Albert Bosch, va explicar que, malgrat que les mostres més antigues que s’han localitzat fins ara del Covid-19 s’hagin trobat a Barcelona, no significa que la malaltia s’originés allà, ja que la ciutat rebia turistes constantment. Així mateix va estimar que, atès que els símptomes que provoca són similars als d’una grip, els primers casos van poder ser diagnosticats com a tal.

Els investigadors ja van trobar restes de virus 41 dies abans que es confirmés el primer cas

Els investigadors van assegurar que s’ha demostrat que hi ha quantitats de genoma del coronavirus als excrements, que posteriorment arriben a les aigües residuals, per la qual cosa l’epidemiologia basada en aquestes aigües és “una eina potencial d’alerta precoç” de la circulació del virus entre la població. Per aquesta raó se’n van començar a realitzar anàlisis a l’abril.

Fa unes setmanes aquests ja van trobar restes del virus d’entre principis de gener i principis de març del 2020, quaranta-un dies abans que es diagnostiqués el primer cas.

Aquests resultats van impulsar els investigadors a analitzar algunes mostres congelades entre el gener del 2018 i el desembre del 2019, amb el resultat de trobar genomes el març del 2019.

El coordinador de Covid-19 a l’Hospital del Mar va dir a Catalunya Ràdio que l’estudi té veracitat i que l’aparició del virus podria estar relacionada amb la celebració del Mobile World Congress, celebrat el febrer del 2019.

Així mateix, les funeràries catalanes van reportar en les últimes hores vuit noves morts per Covid-19, dos menys que dijous. A més, es van detectar 163 nous casos positius testats (72 més).

Degoteig de casos greus a les UCI catalanes Malgrat que la pandèmia ha deixat enrere els seus pitjors dies, les unitats de cures intensives dels hospitals catalans continuen rebent malalts greus per Covid-19. En les últimes 24 hores, tres persones van ser ingressades a l’UCI, on actualment en queden 57 de les més de 4.000 que hi han passat des de l’inici de la pandèmia.

tracking