SEGRE

ESNOTICIA

La vacunació infantil, a la palestra amb el coronavirus

Educació preveia obligar els nens a estar vacunats per tornar a les escoles però va haver de rectificar || El debat acaba als jutjats

La tornada a les escoles s’haurà de fer sobre una triple prevenció: mascaretes (en els majors de 6 anys), distància i higiene.

La tornada a les escoles s’haurà de fer sobre una triple prevenció: mascaretes (en els majors de 6 anys), distància i higiene.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La cobertura vacunal infantil ronda a Lleida el 95% de la població, una xifra molt elevada i que els metges veuen molt positiva tenint en compte que la immunització dels menors no és obligatòria. “Només un jutge pot obligar a vacunar algú si el fet de no fer-ho posés en perill la població”, assenyala la doctora Maria Chiné, pediatre vocal del Col·legi de Metges. La tornada dels nens a les aules del Pirineu l’1 de juny amb l’inici de la fase 2 de la desescalada va treure a la llum el cas de l’escola Espluga de Serra de Tremp els 13 alumnes de la qual no van poder tornar a les aules el primer dia perquè no tenien el calendari de vacunes al dia.La conselleria d’Educació ho havia inclòs com una obligació dins del pla de recuperació de l’activitat escolar.

Tres dies després, la conselleria de Salut va rectificar i va rebaixar el requisit de la vacunació a una alta recomanació. Aquest episodi no es va tancar el 4 de juny sinó que l’Associació de Consumidors ACUS i Dolça Revolució van començar al maig una campanya en defensa de les famílies que no han vacunat els seus fills i que van dir sentir-se assetjades per Educació. Fins a 676 persones es van afegir a la campanya a Catalunya i el 5 de juny es va presentar una demanda al Jutjat número 8 de Barcelona contra la Generalitat per vulnerar els drets a la igualtat i a la no-discriminació, a la integritat física, la llibertat religiosa, a l’honor i a l’educació dels menors no vacunats. L’objectiu és “evitar que això torni a succeir”, segons l’advocat de les associacions, Luis Miguel de Ortega.

Dolça Revolució ha demandat el Govern per provar d’obligar a vacunar la població infantil

Els pediatres confien a actualitzar les vacunes dels menors pendents abans de l’hivern

“Som dels països amb millor cobertura vacunal i l’oposició és baixa”, assenyala la doctora Chiné. En temps de coronavirus, tenir les vacunes al dia ha de servir per “descartar altres malalties” de símptomes compatibles amb el Covid-19 i reduir la coexistència amb la grip a les portes de l’hivern: “Ens plantegem aleshores un repte diagnòstic molt important.” Ramon Capdevila, pediatre del CAP de les Borges Blanques, defensa que la vacunació “és un dels pilars bàsics de la salut pediàtrica i de l’adulta en general”, un “gran valor afegit en el nostre sistema de salut”. Segons la seua opinió, la tornada al col·legi en els propers mesos ha de sostenir-se sobre els tres eixos de la protecció (mascaretes, distància i higiene) “que ens han de quedar gravats per molt de temps”, una cosa més difícil entre els nens, però que pot “incorporar-se en la dinàmica de les classes”.

Els pediatres del sistema públic de salut han mantingut oberta l’agenda de les vacunes i fins als quinze mesos també les revisions, però no tots els pares han portat els menors a les seues cites, la qual cosa ha ocorregut en general a nivell de tot l’Estat espanyol.

Malgrat tot, Chiné afirma que “la ciutadania ha col·laborat moltíssim” durant la crisi.

A més, una part de la vacunació escolar també ha hagut de suspendre’s a l’anul·lar-se l’assistència al col·legi durant més de dos mesos.

És el cas d’una de les dosis de la vacuna contra el papil·loma humà en les nenes de sisè de Primària i d’altres immunitzacions en alguns nens de la mateixa edat. En aquest cas, el pròxim curs s’hauran de posar al dia també en aquest sentit.

La por a anar al CAP redueix la vacunació i l’escolar, ajornada El temor al contagi ha portat moltes famílies a provar d’evitar al màxim les visites al metge, cosa que ha derivat en un descens de la vacunació també entre la població infantil. “Continua estant per sobre del 90%”, assenyala la pediatra Maria Chiné, però ha baixat, i “abans de l’hivern hem de posar al dia” el calendari vacunal dels menors de 6 anys, coincideix el doctor Ramon Capdevila.

tracking