SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA GUERRA CIVIL

Quantes fosses comunes hi ha a Lleida?

En els últims anys la Generalitat n'ha exhumat una dotzena amb nombroses restes, la més gran al Soleràs || Justícia explica avui les excavacions a diversos emplaçaments al Cogul

Restes de cadàvers de soldats en rases al cementiri vell del Soleràs, a les Garrigues.

Restes de cadàvers de soldats en rases al cementiri vell del Soleràs, a les Garrigues.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat té censades més de 200 fosses comunes a les comarques lleidatanes, la majoria de les quals sense una confirmació més enllà del que han pogut salvaguardar els testimonis de veïns. Segons el mapa actualitzat pel Memorial Democràtic, del departament de Justícia, el llistat inclou un total de 215 fosses comunes de persones mortes durant la Guerra Civil, la majoria soldats republicans que van perdre la vida a les diferents batalles que es van produir a la província, però també civils ajusticiats durant la contesa, o a l’acabar, així com aquelles que van morir durant els bombardejos. Segons aquest registre, només hi ha confirmades 91 fosses, la majoria al Segrià, la Noguera, el Pallars Jussà i el Sobirà, i al Solsonès.

D’altra banda, 124 més són probables gràcies a investigacions i testimonis. Amb la posada en marxa del pla de fosses l’any 2017, la Generalitat ja ha exhumat una dotzena de fosses comunes amb desapareguts de la contesa a les comarques lleidatanes i s’han recuperat les restes d’un total de 170 persones. La més gran és la del Soleràs, amb 146 individus recuperats, dels quals se n’ha pogut identificar sis, que ja han rebut una sepultura digna.

A les més de 200 fosses localitzades a la província de Lleida hi ha restes de soldats i civils

Per poder fer aquesta identificació, és necessari que els familiars donin el seu ADN al Programa d’Identificació Genètica de la Generalitat, que creua aquestes mostres amb les restes trobades a les fosses exhumades.

Al tancament de l’any passat, més de 140 lleidatans havien donat l’ADN per poder buscar familiars desapareguts. Està previst que la consellera de Justícia, Ester Capella, informi avui de les noves excavacions dutes a terme en diverses fosses localitzades al Cogul.

tracking