SEGRE

TRADICIONS CELEBRACIONS

Els raiers guanyen el coronavirus

La Pobla de Segur va donar ahir el tret de sortida de la Diada dels Raiers, amb una carrera de muntanya 'virtual' i una cercavila || L'acte principal serà avui, amb la baixada d'un únic rai

Dos veïns construint el rai que avui descendirà pel riu Noguera Pallaresa.

Dos veïns construint el rai que avui descendirà pel riu Noguera Pallaresa.ASS. DELS RAIERS DE LA NOGUERA PALLARESA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ni la pandèmia del coronavirus ha impedit als Raiers de la Pobla de Segur celebrar la 42a edició de la seua diada, una festa amb la qual es ret homenatge a aquest ofici històric del Pirineu català que servia per transportar carregaments de fusta pel riu Noguera Pallaresa. El tret de sortida el va donar ahir una Espardenyada adaptada a les circumstàncies actuals per poder evitar contagis, amb inscripció a través d’internet i recorregut lliure. Segons va explicar la presidenta de la de l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, Paula Dalmau, en la carrera de muntanya van participar 170 persones, que van rebre el dorsal per correu electrònic i van compartir imatges de les seues caminades a les xarxes. L’Espardenyada d’aquest any també va tenir finalitat solidària, atès que, entre les diferents aportacions de l’associació, les empreses col·laboradores i els mateixos corredors van reunir prop de quatre-cents euros en benefici de la delegació de Càritas a la Pobla. A la tarda, un espectacle d’animació protagonitzat pel Quimet raier va amenitzar els carrers d’aquesta localitat del Pallars Jussà i va fer les delícies dels veïns, que van seguir el recorregut des dels balcons i finestres de casa seua. La festa també havia d’incloure un castell de focs artificials, encara que l’acte principal serà avui amb el descens d’un únic rai −habitualment són quatre embarcacions− des de la presa de Llania fins al Pont de Claverol. Dalmau va explicar que “volíem mantenir viu l’esperit raier malgrat la pandèmia, encara que el programa d’activitats d’aquest any és diferent”. Fins i tot el dinar de germanor que se celebra després de la baixada dels raiers es repartirà perquè cada família el degusti a casa seua. Per als no socis de l’associació, el preu de la ració serà de 5 euros, dels quals un es destinarà a la lluita contra el coronavirus.

Aquest pas arriba després que les associacions culturals dedicades a aquest antic ofici hagin entrat oficialment a formar part de la candidatura, d’àmbit internacional i promoguda per l’Associació Internacional de Raiers.

L’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa ha recaptat 390 euros per a Càritas

Tant la Festa dels Raiers de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol com la Baixada de Raiers del Coll de Nargó estan incloses dins de l’Inventari del Patrimoni Festiu de Catalunya. La primera, a més a més, consta al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional. En el cas de complir-se el calendari, els rais optaran a ser Patrimoni de la Unesco abans que ho sigui la Seu Vella.

La festa dels rais, candidata a Patrimoni de la Unesco El dossier de la candidatura dels raiers per ser declarats Patrimoni Immaterial de la Unesco es presentarà, previsiblement, el març del 2021, amb l’objectiu que el comitè d’experts de la comissió intergovernamental per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de la humanitat el pugui avaluar i que la qüestió segueixi el seu tràmit final durant l’any 2022.

Dos veïns construint el rai que avui descendirà pel riu Noguera Pallaresa.

Dos veïns construint el rai que avui descendirà pel riu Noguera Pallaresa.ASS. DELS RAIERS DE LA NOGUERA PALLARESA

Dos veïns construint el rai que avui descendirà pel riu Noguera Pallaresa.

Dos veïns construint el rai que avui descendirà pel riu Noguera Pallaresa.ASS. DELS RAIERS DE LA NOGUERA PALLARESA

tracking