SEGRE

CELEBRACIONS TRADICIONS

Un rai solca el riu Noguera Pallaresa

Els Raiers de la Pobla van celebrar ahir la jornada principal de la diada || Dinar 'confinat' amb 300 persones

Els raiers baixant ahir el riu Noguera Pallaresa, una tradició que reviu aquest antic ofici.

Els raiers baixant ahir el riu Noguera Pallaresa, una tradició que reviu aquest antic ofici.J.ANTONI ROMERO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els raiers van tornar a solcar el riu Noguera Pallaresa per retre homenatge a aquest antic ofici del Pirineu català que servia per transportar carregaments de fusta fins al Delta del Ebre. Les restriccions sanitàries a causa de la pandèmia del coronavirus no van impedir a l’Associació Cultural dels Raiers del Noguera Pallaresa celebrar la 42a edició de la seua diada, encara que en aquesta ocasió es va reduir el nombre d’embarcacions i un únic rai va recórrer el tram de riu des de la presa de Llania fins al Pont del Claverol.

Malgrat que la sortida es va demorar per una fallada tècnica, els sis raiers de la Pobla de Segur van assolir la meta en quaranta minuts i sense incidències. La presidenta de l’entitat organitzadora, Paula Dalmau, va explicar a aquest diari que “estem molt contents perquè tot ha sortit segons el planejat i, malgrat que l’edició d’aquest any ha estat més descafeïnada a causa de les restriccions de la pandèmia, hem mantingut viva la nostra tradició raiera”. Quant a l’afluència de públic, Dalmau va apuntar que “hi han vingut alguns visitants però a tota hora hem intentat evitar aglomeracions en zones com la del pont, on hi ha menys espai.” Per a això han comptat amb l’ajuda de quatre voluntaris de l’associació Alba, que “ens han ajudat que el públic respectés totes les mesures de seguretat” per poder evitar contagis.

Els raiers van recórrer el tram entre la presa de Llania i el Pont de Claverol en quaranta minuts

Després de la baixada del rai, prop de 300 persones van participar en el tradicional dinar de germanor i van recollir la seua ració d’arròs per degustar-la a casa seua. I és que tot el programa d’activitats de la diada es va adaptar a les circumstàncies actuals, amb una Espardenyada virtual i una espectacle d’animació que dissabte va recórrer els carrers de la Pobla. Amb la caminada de muntanya, l’associació va recaptar un total de 390 euros perquè Càritas combati els efectes socials de la pandèmia en aquesta localitat del Jussà.

S’ha de destacar que la festa d’aquest any va ser especial per partida doble, ja que va ser la primera baixada com a candidata a Patrimoni Immaterial de la Unesco. Tant la Festa dels Raiers de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol com la Baixada de Raiers del Coll de Nargó estan incloses dins de l’Inventari del Patrimoni Festiu de Catalunya.

tracking