SEGRE

LEGISLACIÓ INCLUSIÓ

Discapacitats molt capaços

Aproven el projecte de llei per eliminar la incapacitació legal d'aquest col·lectiu || El nou text aportarà més autonomia en la presa de decisions

Treballadors i responsables de la fundació Ilersis.

Treballadors i responsables de la fundació Ilersis.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol va fer ahir els primers passos per a la reforma legal que elimina la incapacitació judicial de les persones amb discapacitat intel·lectual, canviant el sistema legal actual per un altre que prioritza el respecte a la voluntat i preferències d’aquestes persones. “Una llei que ens permet ser més iguals”, va recalcar el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, després que el Consell de Ministres aprovés el projecte de llei de reforma del Codi Civil. El text, que ara serà remès al Congrés per a la tramitació parlamentària, substitueix la incapacitació o modificació de la capacitat pel suport, terme que engloba des de l’ajuda tècnica en la comunicació de declaracions de voluntat o la ruptura de barreres arquitectòniques fins a la representació o substitució en la presa de decisions, únicament quan el suport no pugui donar-se de cap altra manera. Igualment, la modificació elimina de l’àmbit de la discapacitat la tutela, la pàtria potestat prorrogada i la pàtria potestat rehabilitada, figures que no responen al sistema de promoció de l’autonomia de les persones adultes amb discapacitat que es proposa en l’avantprojecte. Quant a les peticions per al reconeixement de discapacitat a les comarques lleidatanes, els jutjats van rebre l’any passat un total de 219 demandes, la qual cosa representa un 18% menys respecte a l’any 2018. Concretament, 157 casos van ser sol·licitats per la Fiscalia i 62, per particulars, davant dels jutjats de família.

Ajuts d’inserció laboral per als beneficiaris de la Renda Garantida

La Generalitat de Catalunya promourà la inserció laboral dels beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) amb una dotació de 8,3 milions d’euros. Aquestes subvencions, impulsades pel departament de Treball i Afers Socials, aniran destinades a entitats sense ànim de lucre per al programa de mesures actives d’inserció laboral. Assegura que l’objectiu de l’acord és “incrementar el grau d’ocupabilitat d’aquest col·lectiu d’especial vulnerabilitat” que es troba en situacions de pobresa, desigualtat, risc i exclusió social.

tracking