SEGRE

TECNOLOGIA CIBERSEGURETAT

El risc de les fotografies a les xarxes

Els cossos policials alerten sobre els perills de compartir imatges, sobretot si hi apareixen menors d'eda

Imatge d’arxiu d’una operació de la Guàrdia Civil contra la difusió de fotografies a la xarxa.

Imatge d’arxiu d’una operació de la Guàrdia Civil contra la difusió de fotografies a la xarxa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els delictes a través d’internet fa uns anys que mantenen una tendència a l’alça, un augment que s’ha duplicat durant els mesos de confinament i la situació actual de crisi sanitària, amb un major ús d’internet, aplicacions i xarxes socials perquè la població pugui comunicar-se i relacionar-se. La Guàrdia Civil, concretament el seu equip d’investigació tecnològica d’Osca, ha detectat aquest increment de les activitat il·lícites a través d’internet, sobretot mitjançant les xarxes socials, per la qual cosa exposa una sèrie de recomanacions per garantir la seguretat dels usuaris.

Els consells se centren sobretot en les fotografies que es comparteixen a la xarxa, especialment aquelles en les quals apareixen menors. Els experts assenyalen que, encara que alguns dels consells puguin semblar obvis, s’han de tenir en compte precisament perquè els delinqüents aprofiten qualsevol badada o dada aportada per l’usuari per beneficiar-se de la situació.

Per això, recomanen que en les fotografies que es pugin a les xarxes socials no ha d’aparèixer cap pista sobre els llocs que es freqüenta, com un col·legi o un parc, i evitar les instantànies al costat del cotxe particular i molt menys si surt la matrícula del vehicle. També insten a evitar dades que puguin identificar el menor, com posar el nom i cognoms a l’arxiu. Cal evitar informació sobre els horaris del menor i les activitats que fa habitualment o incloure missatges que facin pensar que estan sols. Així mateix, a l’hora de fer una fotografia amb un mòbil o una tauleta amb GPS cal assegurar que la funció de localització està desactivada.

Els experts insten a fer pedagogia entre familiars i gent propera sobre la importància de no publicar fotos dels menors sense consentiment i recorden que una cop ja siguin a la xarxa pot ser que mai es pugui eliminar aquesta foto.

Més casos a internet d’extorsió i assetjament d’adolescents Durant el confinament, mesos en què els menors i adolescents estaven més connectats a les xarxes, els Mossos d’Esquadra van alertar dels perills davant de l’acció delictiva de ciberassetjadors, depredadors sexuals virtuals i assetjadors de jocs en línia. Entre les recomanacions, els agents instaven els menors a extremar les precaucions a l’hora de comunicar-se a través de la xarxa, sobretot si envien fotos i vídeos de caràcter sexual, per assegurar-se que aquestes imatges no es difondran i quedaran en l’àmbit de la privacitat. En aquest sentit, assenyalen que moltes vegades el ciberassetjament o la sextorsió comença en el moment en què es trenca l’acord de no difondre aquestes imatges. Un altre dels perills detectats a internet és l’acció d’assetjadors en jocs en línia, la qual cosa es coneix com griefing, així com l’actuació de depredadors sexuals o childgrooming que busquen assetjar sexualment menors d’edat.

tracking