SEGRE

CIÈNCIA CANVI CLIMÀTIC

La temperatura mitjana pujarà un grau en el pròxim lustre

Ja va registrar un augment d'aquest nivell a tot el planeta durant el segle passat

Acció protesta de Greenpeace a l’estàtua de Colom de Barcelona per denunciar el canvi climàtic.

Acció protesta de Greenpeace a l’estàtua de Colom de Barcelona per denunciar el canvi climàtic.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prediccions elaborades per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) estimen que la temperatura mitjana de la Terra pujarà un grau per sobre dels nivells preindustrials en el pròxim lustre. La mateixa OMM apunta que la pujada es repetirà cada un dels propers cinc anys i fins i tot existeix una probabilitat del 20% que aquesta pujada arribi a 1,5 graus.

Actualment la temperatura mitjana global del planeta se situa entorn dels 15 graus i ja va pujar més d’un grau per sobre dels nivells preindustrials al llarg del segle XX. Així mateix, en l’últim quinquenni s’han registrat els anys més calorosos de la recent història: concretament el 2016 i el 2019. En aquest sentit, l’OMM ha previst un augment de les temperatures d’entre 0,99 i 1,23 graus al llarg d’aquest 2020, en el qual ja s’han superat els rècords a l’Àrtic, que el mes passat va assolir els 38 graus, i a l’Antàrtida, on al febrer els termòmetres van arribar a registrar més de 20 graus.

A l’Àrtic es van assolir els 38 graus el mes passat i a l’Antàrtida els 20 graus al febrer

“Aquest estudi posa de manifest el llarg camí que ens queda per recórrer si volem complir l’objectiu de l’Acord de Canvi Climàtic de París”, va advertir el secretari general de l’OMM, el finlandès Petteri Taalas, en vista de l’informe. Les prediccions de la Met Office tenen en compte les variacions naturals i la influència humana en el clima, encara que no ha pres en consideració la disminució temporal dels gasos hivernacles durant la pandèmia i el confinament, que ha servit per pronosticar una caiguda de les emissions de CO2 entre el 7% i el 8% per a finals del 2020.

Així mateix, Petteri Talas va recalcar que “l’alentiment industrial causat pel Covid-19 no substitueix una acció climàtica i continuada”.

Segons assenyala un informe del Plafó Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC), faria falta una disminució continuada anual de les emissions del 7,6% (amb la meta d’arribar a “emissions zero” el 2050) per poder mantenir les temperatures per sota del llistó d’1,5 graus i limitar l’impacte del canvi climàtic.

“El canvi climàtic pot amenaçar el benestar de les persones, els ecosistemes i les economies durant segles”, va assegurar en aquest sentit el director general de l’OMM.

tracking