SEGRE

DEMOGRAFIA BALANÇNENNENA

Dràstic descens de la natalitat

Les comarques lleidatanes encadenen disset anys de caiguda de parts, amb 3.438 naixements l'any passat || Malgrat això, Ponent lidera la taxa de fertilitat de Catalunya, amb 1,42 fills de mitjana

La maternitat s’ha retardat a causa de les dificultats econòmiques i de conciliació.

La maternitat s’ha retardat a causa de les dificultats econòmiques i de conciliació.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida va registrar l’any passat un total de 3.438 naixements, la xifra més baixa dels últims disset anys. Però encara que les dones cada vegada tarden més a ser mares a causa de la dificultat de la conciliació laboral i la inestabilitat econòmica, les lleidatanes de Ponent són les més precoces de Catalunya a l’hora de tenir el seu primer fill, amb una mitjana d’edat de 30,2 anys. Així ho revela l’últim informe sobre natalitat de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que destaca que al pla hi ha una taxa de fills més gran per dona.

A l’altre extrem, el Pirineu se situa a l’última posició del rànquing de fecunditat i és el territori que registra una maternitat més envellida: l’edat mitjana en la qual les dones tenen el seu primogènit se situa als 31,6 anys, igual que a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per edat, l’any passat van augmentar les dones de la província que van tenir un fill a partir dels quaranta anys, amb un total de 315, un 10 per cent més que la dada registrada el 2018. Així mateix, 22 menors d’entre 15 i 17 anys van ser mares.

La caiguda de natalitat ha estat una constant en els últims anys, amb un declivi el 2008

En el conjunt de Catalunya, el nombre de naixements va ser 60.958 el 2019, un 4,1 per cent menys respecte a l’any anterior.

La caiguda de natalitat només ha afectat les mares de nacionalitat espanyola amb un descens del 7,5 per cent, mentre que els nounats de mares estrangeres han augmentat i representen el 32,1% del total. Des de l’any 2008, any en el qual va començar la crisi econòmica, Catalunya ha experimentat un descens continuat de naixements que ha passat dels 89.024 aquell any als 60.958 del 2019, una reducció que segons l’Idescat s’explica per la disminució del nombre de dones en edat fèrtil i per la menor xifra de fills per dona. L’edat de maternitat se situa en 32,9 anys en mares de nacionalitat espanyola i en 30,6 en les de nacionalitat estrangera.

A 1 de gener del 2019 hi havia censats a Ponent un total 166 centenaris davant dels 63 de l’any 2000. Entre les dones, aquest increment és més significatiu, ja que les centenàries s’han triplicat.

D’aquesta manera, noms de jugadors de futbol, com Neymar, Cristino, Lionel o Thiago han augmentat entre els nens, igual com els noms dels personatges de la popular saga de George R.R. Martin, Arya, Daenerys, Sansa o Cersei, en el cas de les nenes. Fa quinze anys, a la província de Lleida es van disparar els noms com Shakira (hi ha nou nenes amb aquest nom) o Chenoa (vuit lleidatanes que es diuen així). Pel que fa als cognoms més freqüents a les comarques de Ponent, ocupen les primeres posicions García, Martínez, López, Sánchez, Pérez, Rodríguez, Fernández, González i Solé, que també ocupen les primeres posicions en el conjunt de Catalunya.

tracking