SEGRE

PALEONTOLOGIA DESCOBRIMENT

Restauren la impressió de la pell d'un titanosaure

A Fígols, un gran herbívor que va viure fa 66 milions d'anys

Detall de la impressió de la pell de dinosaure restaurada.

Detall de la impressió de la pell de dinosaure restaurada.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre d’interpretació de Fumanya, a Fígols (Barcelona), ha aconseguit restaurar la impressió sobre la roca de la pell d’un dels últims dinosaures del món. En concret, es tracta de la marca de la pell d’un titanosaure que es va extingir fa 66 milions d’anys.

Es tracta d’una peça única de valor incalculable, de 50 centímetres, on s’aprecien perfectament les escames del dinosaure, que van quedar marcades en un terreny fangós a causa possiblement d’una caiguda de l’animal o després de repenjar-se a terra. La pell de l’esmentat dinosaure es va localitzar fa quatre anys, gairebé per casualitat, i corria el risc de desaparèixer.

El de Fumanya és un dels més importants del món i allotja 3.500 petjades de dinosaures

A finals del 2019, es va portar a l’Institut Català de Paleontologia, on es va restaurar. Ara, des del centre, reclamen una actuació urgent per conservar les 3.500 petjades de dinosaure que hi ha al jaciment, un dels més importants del món.

Fa 66 milions d’anys, el que ara es coneix com l’alt Berguedà era una selva exuberant poblada d’una gran quantitat d’espècies. Entre aquestes, el titanosaure, l’últim gran dinosaure d’Europa, un herbívor que podia arribar a mesurar fins a quinze metres de longitud, les petjades dels quals van quedar fossilitzades al Berguedà.

El jaciment de Fumanya és un dels més importants del món ja que allotja una gran col·lecció de petjades fòssils de dinosaures, a banda d’altres restes que expliquen com era el paisatge d’aquest territori a les portes de l’extinció d’aquests animals.

Des del departament de Cultura, la consellera Mariàngela Villalonga, va anunciar l’existència d’un projecte per a la museïtzació i protecció de la zona, però no va donar detalls del procediment ni dels terminis.

tracking