SEGRE

CIÈNCIA PALEONTOLOGIA

Vida a Atapuerca fa 600.000 anys

Presència humana demostrada al trobar-hi eines d'aquella antiguitat || La troballa aporta dades sobre una fase relativament desconeguda a tot Europa occidental

Ahir es van presentar els resultats de les últimes excavacions a Atapuerca.

Ahir es van presentar els resultats de les últimes excavacions a Atapuerca.EFE/SANTI OTERO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La troballa en el jaciment de Gran Dolina de diverses eines de quarsita ha evidenciat, per primera vegada, la presència humana a Atapuerca (Burgos) fa entre 500.000 i 600.000 anys.

L’aparició d’aquests estris, un resquill i un còdol tallat, han estat clau per comprendre la seqüència d’aquesta presència humana contínua del Jaciment de la Gran Dolina, segons van explicar ahir en el balanç del període d’excavacions els tres codirectors, Eudald Carbonell, Juan Luis Arsuaga i José María Bermúdez, la qual cosa constata l’ocupació ininterrompuda a Atapuerca al llarg d’1,2 milions d’anys.

Amb aquesta troballa, es pot afirmar que ha estat una campanya clau per a la comprensió de la seqüència d’ocupació humana d’aquest jaciment ja que s’han aportat dades sobre una fase relativament desconeguda a tot Europa occidental, i amb un innegable interès científic, atès que la falta d’altres jaciments a Europa de similars característiques no permeten comparar les restes trobades amb d’altres.

La nova troballa suggereix que probablement Atapuerca va estar ocupada des de fa uns 1,2 milions d’anys, època a què pertany el tros de mandíbula trobada el 2007 a l’Avenc de l’Elefant (el fòssil europeu més antic) fins a l’actualitat. Fa 850.000 anys s’hi va assentar Homo antecessor. El codirector d’Atapuerca creu que es trobaran encara més eines en aquest nivell de la Gran Dolina i “tant de bo, encara que és molt difícil, restes humanes”. De moment se sap que hi ha animals, amb dents d’ós, que suren entre roques.

tracking