SEGRE

SALUT ENTITATS

Un doble confinament

Pacients amb esclerosi múltiple s'enfronten a les teràpies de la seua malaltia i a la por al contagi per coronavirus || A les comarques lleidatanes, el Mulla't ha recaptat fins a la data 38.000 €

Venda de material de la fundació, al mercat de Linyola.

Venda de material de la fundació, al mercat de Linyola.FUNDACIÓ ESCLEROSI MÚLTIPLE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al voltant de 550 lleidatans tenen esclerosi múltiple, una malaltia crònica que fa que tasques tan quotidianes com encendre la llum o pujar unes escales es converteixin en un autèntic repte. Des que es va originar la pandèmia de coronavirus, al seu dia a dia se suma la por al contagi i a una possible complicació. El Centre Rehabilitador Miquel Martí i Pol de Lleida va fer del confinament una oportunitat per reinventar-se i mantenir les atencions als seus usuaris, doblant els esforços per cobrir les necessitats que puguin tenir. Per això, les noves tecnologies s’han tornat a convertir en les grans aliades perquè els pacients puguin continuar amb les teràpies des de casa.

A banda de fer un seguiment telefònic de més de 160 pacients, el programa d’activitats del centre inclou tallers virtuals de psicologia, logopèdia, fisioteràpia i neurorehabilitació.

L’entitat fa un seguiment telefònic de 160 pacients i ofereix tallers virtuals

Teresa Achón és un veïna de Torre-serona a la qual van diagnosticar esclerosi múltiple el 2005 i pràcticament porta quatre mesos sense sortir de casa com a mesura de prevenció davant del coronavirus. Encara que explica que a l’inici de la pandèmia va sentir por a causa del seu tractament amb fàrmacs immunodepressors, assegura que les sessions terapèutiques des de casa “han estat una llum al final del túnel, ja que els exercicis de mobilitat ens permeten millorar la qualitat de vida”. Després de quinze anys convivint amb la malaltia, Achón afirma que “has d’aprendre a adaptar-te als seus tempos i tenir molta paciència, ja que tasques quotidianes de la llar es converteixen en una muntanya i el que abans feia en deu minuts ara em porta hores”. Malgrat que està reclosa al seu domicili des que es va decretar l’estat d’alarma al març, destaca que “cal ser valent per a poc a poc tornar a sortir al carrer a fer passejades. Has d’obligar-te a perdre la por a seguir endavant”.

Aquest estiu, cinquanta piscines de les comarques lleidatanes participen en el Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple, la iniciativa solidària que recapta fons per a la Fundació Esclerosi Múltiple i que aquest any també s’ha hagut d’adaptar a la situació actual, substituint el seu tradicional capbussó per sortejos, venda de marxandatge, xocolatades o fins i tot sessions d’aiguagim.

Bellcaire d’Urgell, Linyola, Tàrrega, els Plans de Sió i Les Pallargues són només algunes de les localitats lleidatanes que ja han portat a terme un Mulla’t atípic i que han pogut recaptar un total 38.000 euros, encara que l’objectiu de la fundació són els 55.000. Avui es recaptaran fons a les piscines de Corbins, Albesa, els Alamús i Menàrguens.

Com la va afectar la crisi sanitària generada per la pandèmia de coronavirus?

Al principi vaig sentir por perquè és un virus desconegut i només es parlava del gran nombre de casos i de morts. A l’estar en un tractament amb fàrmacs immunodepressors, la preocupació més significativa era que pogués patir una complicació si m’encomanava. Des que es va decretar l’estat d’alarma, fa més de quatre mesos, pràcticament no he sortit de casa per evitar riscos. Surto al jardí per fer algunes passejades, però cal ser valent per tornar a poc a poc al carrer, amb totes les precaucions. Has d’obligar-te a perdre la por per seguir endavant, com sempre he intentat fer des que em van diagnosticar esclerosi fa quinze anys.

Com l’han ajudat els tallers del Centre Miquel Martí i Pol?

Poder continuar els tallers des de casa ha estat una salvació. Al centre tots som com una família.

Venda de material de la fundació, al mercat de Linyola.

Venda de material de la fundació, al mercat de Linyola.FUNDACIÓ ESCLEROSI MÚLTIPLE

Venda de material de la fundació, al mercat de Linyola.

Venda de material de la fundació, al mercat de Linyola.FUNDACIÓ ESCLEROSI MÚLTIPLE

tracking