SEGRE

INICIATIVES MEMÒRIA

Es Bòrdes recupera la seua història

L'ajuntament ha instal·lat 'punts de memòria' que recullen els records de joventut de quatre veïns majors de 80 anys || Un codi QR dóna accés a les visites a les entrevistes

Hipólito Socasau i Dionisia Sánchez, al costat de les seues siluetes a mida real instal·lades als carrers d’Es Bòrdes.

Hipólito Socasau i Dionisia Sánchez, al costat de les seues siluetes a mida real instal·lades als carrers d’Es Bòrdes.AJUNTAMENT ES BÒRDES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament d’Es Bòrdes, a la Val d’Aran, vol mantenir viva la memòria dels seus veïns més veterans. És per això que han dissenyat un recorregut pels carrers del poble que té com a fil conductor els records de joventut de Dionisia Sánchez, Hipólito Socasau, Francisco Berdie i Mercedes Aunos, tots ells majors de vuitanta anys.

“Volíem homenatjar els veïns més grans, recollint la història del poble a través dels seus records”, assegura l’alcaldessa d’aquest municipi, Rosa Mirat, mentre explica que la inauguració del recorregut es va retardar a causa de la pandèmia del coronavirus.

El consistori promociona l’atractiu turístic de les esglésies i el Castell Lleó amb set punts d’informació

L’ajuntament ha instal·lat quatre punts de memòria acompanyats de la silueta a mida real de cada un dels entrevistats. Mitjançant un codi QR, els turistes i els més joves del poble tenen accés a un vídeo en el qual els quatre veïns narren les seues vivències.

La Dionisia va arribar amb la seua família a la Val d’Aran des de Fuentes de Andalucía, quan tenia set anys. Dels seus primers anys al municipi recorda que els hiverns “eren durs, perquè feia molt fred i per entrar en calor havíem de carregar amb la llenya fins a casa”, encara que assegura que “teníem poc però érem feliços, ens adaptàvem a qualsevol situació”.

Als catorze anys va estar uns mesos treballant al molí i quan ja va formar una família “ens en vam anar a França a la recerca de més oportunitats per als nens”.

Francisco Berdie, de 85 anys, recorda en la seua entrevista les tardes de jocs als carrers i que “quan vaig complir els 14 anys i vaig acabar l’escola, em vaig quedar a casa treballant amb el bestiar”.

Explica amb nostàlgia que “l’ambient que es vivia era molt més familiar, manteníem una gran amistat amb els veïns i ens ajudàvem els uns als altres”.

L’ajuntament també ha instal·lat recentment set punts d’informació als nuclis d’Arró, Begós i Benós per conèixer l’atractiu turístic de les seues esglésies o el Castell Lleó, entre altres punts. “Són pobles amb molt encant i volem compartir-ho amb els turistes, que de vegades passen de llarg”, va explicar l’alcaldessa. A banda dels testimonis de Dionisia, Hipólito, Francisco Berdie i Mercedes, que expliquen que “és una bona manera de mantenir viva la història, ja que hi ha coses que només perduren en el record”, el projecte té previst incorporar tres testimonis més en els propers mesos.

Hipólito Socasau i Dionisia Sánchez, al costat de les seues siluetes a mida real instal·lades als carrers d’Es Bòrdes.

Hipólito Socasau i Dionisia Sánchez, al costat de les seues siluetes a mida real instal·lades als carrers d’Es Bòrdes.AJUNTAMENT ES BÒRDES

tracking