SEGRE

HISTÒRIA GUERRA CIVIL

Obertes 30 fosses comunes a Catalunya des del 2017

A les comarques lleidatanes se n'han exhumat disset de les 215 que hi ha censades || S'han recuperat més de 300 cossos

Excavacions a la fossa comuna del Cogul, el mes de juliol passat.

Excavacions a la fossa comuna del Cogul, el mes de juliol passat.DEPARTAMENT DE JUSTICIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pla de Fosses de la Generalitat, posat en marxa el 2017, ha permès obrir fins al moment 30 fosses comunes de la Guerra Civil a tot Catalunya, de què ha pogut identificar les restes de vuit persones i recuperar un total de 308 cossos, segons va informar ahir el departament de Justícia. Concretament, a les comarques de Lleida el Govern ha exhumat disset fosses comunes i s’han recuperat les restes de 170 persones.

La fossa més gran és la del Soleràs, amb 146 individus trobats, dels quals se n’ha pogut identificar amb nom i cognoms sis, que ja han rebut una sepultura digna.

Així mateix, a Ponent hi ha censades un total de 215 fosses, mentre que a tot el territori català ho estan 523, on es calcula que hi ha més de 20.000 persones enterrades, de les quals mig miler serien lleidatans.

Actualment, la prioritat de la Generalitat és la identificació genètica de les restes trobades, un procés complex i car, amb un cost aproximat de 1.000 euros per cada individu recuperat però que és gratuït per a tots aquells que aportin el seu ADN fent-se un frotis bucal a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Val a recordar que el Govern català firmarà al setembre un conveni amb Navarra per compartir els perfils genètics per així intentar identificar el major nombre de víctimes

tracking