SEGRE

OBITUARI RELIGIÓ

Mor Casaldàliga, 'bisbe del poble'

Havia estat traslladat a Sao Paulo per tractar-se greus problemes respiratoris || Un dels impulsors de la Teologia de l'Alliberament i de la lluita pels drets dels indígenes

Foto d’arxiu de Pere Casaldàliga.

Foto d’arxiu de Pere Casaldàliga.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El religiós i bisbe emèrit Pere Casaldàliga i Pla va morir ahir als 92 anys al Brasil. Casaldàliga, nascut el 1928 a Balsareny (Bages), residia al Brasil des del 1968, on va fundar una missió claretiana a l’estat de Mato Grosso i es va convertir en un dels màxims exponents de la Teologia de l’Alliberament i de la lluita per les desigualtats al Brasil, fins al punt de rebre amenaces de mort en més d’una ocasió. De fet, el 2012, amb 84 anys, va haver de fugir de casa seua a Sao Félix do Araguaia a causa de la lluita a favor dels indígenes.

El 2006 va rebre el primer Premi Internacional de Catalunya de mans de Pasqual Maragall, llavors president de la Generalitat.

El bisbe va ser ingressat fa pocs dies en un hospital brasiler amb greus problemes respiratoris, agreujats pel Parkinson que patia i per la seua edat avançada.

Una primera vetlla va tenir lloc ahir a la capella del Centre Universitari de Batatais i està previst que avui se celebrin unes exèquies a les 15 h, obertes al públic en general i que seran retransmeses en directe via internet. Així mateix, la seua família organitzarà un funeral a Balsareny. Ordenat sacerdot el 1952, Casaldàliga va exercir diferents ministeris a Sabadell, Barcelona, Barbastre i Madrid, fins que el 1968 va acceptar l’encàrrec de fundar una missió claretiana al Brasil, a Sao Félix do Araguaia.

Va ser consagrat bisbe el 1971, i és així com va començar una intensa tasca per la defensa dels més febles en un sistema ple de desigualtats exorbitants. Així mateix, va ser una de les personalitats més representatives de l’Església dels Pobres al món sencer.

tracking