SEGRE

ASTRONOMIA ESTIU

Perseids amb permís de la Lluna

El pic de la pluja d'estrelles es produirà aquesta nit i la matinada de demà a dijous || La fase minvant del satèl·lit en facilitarà l'observació, encara que es preveu núvols i pluges

La pluja d’estrelles va començar a veure’s a mitjans de juliol i es prolongarà fins a finals d’aquest mes.

La pluja d’estrelles va començar a veure’s a mitjans de juliol i es prolongarà fins a finals d’aquest mes.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No hi ha estiu sense calor ni tampoc sense pluja d’estrelles. Els lleidatans podran tornar a gaudir dels Perseids, també coneguts amb el nom de Llàgrimes de Sant Llorenç, pel fet de coincidir el seu màxim apogeu amb els dies anteriors i posteriors a aquesta festivitat del santoral. Encara que comencen a veure’s al cel a mitjans del mes de juliol i es prolonguen fins a finals del mes d’agost, la màxima activitat de la pluja de meteors es registrarà la pròxima nit i la matinada de demà cap a dijous, moment en què poden arribar a haver-hi fins a 200 meteors per hora.

L’astrofísic lleidatà Kike Herrero, de Celístia Pirineus, va explicar que la fase minvant en què es troba la Lluna permetrà aquest any una observació òptima d’un dels espectacles astronòmics més característics de les nits d’estiu a l’hemisferi nord, que es produeix quan pols i roques del cometa Swift-Tuttle col·lideixen amb l’atmosfera terrestre i, per uns segons, dibuixen traços lluminosos. Segons Herrero, el millor moment per poder observar les Llàgrimes de Sant Llorenç seran les primeres hores de la nit, quan el cel serà més fosc, abans de la sortida de la Lluna. “No són necessaris telescopis ni cap instrument òptic, n’hi ha prou amb mirar al cel des de llocs foscos i com més lluny millor de focus de contaminació lluminosa”, va explicar aquest astrofísic.

Per a una observació òptima es recomana evitar llocs amb alta contaminació lluminosa

Malgrat tot i encara que aquest any la Lluna no eclipsarà el màxim apogeu dels Perseids, la cita estarà marcada per les condicions meteorològiques. I és que, segons la previsió de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), els núvols i les pluges podrien dificultar l’observació d’aquesta pluja de meteors. El cel més ennuvolat serà el del terç nord peninsular, amb possibles pluges i xàfecs. On millor es podrà contemplar serà al sud d’Extremadura i a l’oest d’Andalusia.

tracking