SEGRE

ESNOTICIA

El telèfon es converteix en un rastrejador

L'aplicació Radar Covid podrà detectar i alertar de contactes de persones positives a menys de dos metres i durant més de quinze minuts || L'app estarà plenament operativa el mes de setembre

L’app Radar Covid ja es pot descarregar i estarà plenament operativa el mes que ve.

L’app Radar Covid ja es pot descarregar i estarà plenament operativa el mes que ve.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les grans dificultats en la lluita contra la pandèmia és com aconseguir rastrejar de forma eficaç els contactes d’una persona que ha donat positiu en coronavirus. En algunes ocasions el problema és que no arribem a recordar amb quantes persones ens hem relacionat en els dies en què hem pogut encomanar la malaltia, o simplement no els coneixem, perquè hem compartit l’autobús o coincidit en un lloc públic sense més ni més.

En aquest context, l’aplicació per a telèfon mòbil Radar Covid es presenta com un instrument que, segons les proves efectuades a l’illa de la Gomera, ha donat resultats i està previst que ja es pugui utilitzar al setembre. Posada en marxa per la secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, té una manera de funcionar senzilla. L’aplicació utilitza la connexió Bluetooth del terminal, a través de la qual els mòbils emeten i observen identificadors anònims d’altres telèfons que canvien periòdicament. Quan dos terminals han estat a prop durant quinze minuts o més a dos metres o menys de distància, tots dos guarden l’identificador anònim emès per l’altre.

Si algun usuari fos diagnosticat positiu de Covid-19 després de fer-se un test PCR, decidiria si dóna el seu consentiment perquè, a través del sistema de salut, es pugui enviar una notificació anònima. D’aquesta forma, els mòbils que haguessin estat en contacte amb el pacient rebrien un avís sobre el risc de possible contagi i es facilitarien instruccions sobre com procedir.

Al no sol·licitar-se dades de cap tipus, és impossible identificar o localitzar de cap manera cap usuari, segons explica el ministeri. D’aquesta forma, tranquil·litza aquelles persones que tenien por que l’aplicació serveixi per fer un seguiment de qui que se la descarreguin al seu mòbil.

De moment, el programa informàtic ja registra contactes de les persones que s’hagin descarregat l’operativa i donin el seu consentiment, encara que no estarà plenament en servei fins al mes de setembre. El primer dia, centenars de milers de persones s’han descarregat l’app a l’Estat, però també hi ha hagut problemes, per a les persones amb alguna discapacitat o els qui tenen mòbils antics.

Actualment, la Comissió Europea està desenvolupant el marc legal i tècnic que faci possible la interoperabilitat entre aplicacions basades en el model descentralitzat, com és el cas de Radar Covid, perquè puguin continuar funcionant més enllà de les fronteres de cada estat europeu.

La patronal Foment advoca per utilitzar-la

Foment del Treball ha animat la població a utilitzar l’aplicació Radar Covid que ha posat en marxa la secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial del Govern d’Espanya, per evitar amb més efectivitat la propagació del virus. “Per als empresaris és fonamental que l’inici del curs escolar i de l’activitat econòmica i empresarial es pugui realitzar amb la convicció que no es poden adoptar noves mesures de confinament”, alerta la patronal catalana.

L’entitat ha demanat un marc comú a l’Estat espanyol per a la detecció primerenca que assenyali quins tipus de tests són necessaris en cada cas, que s’utilitzi la tecnologia de rastreig i que s’indiqui quan i com han de portar a terme restriccions a la mobilitat o confinaments selectius.

tracking