SEGRE

INICIATIVES MEDI AMBIENT

Recuperen hortalisses tradicionals del Pallars

A través del Banc de Llavors de l'Associació Alba Jussà

Una voluntària, conreant l’hort que l’associació Alba Jussà té a Tremp.

Una voluntària, conreant l’hort que l’associació Alba Jussà té a Tremp.ALBA JUSSÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Alba Jussà ha iniciat el projecte Llavors d’Oportunitats per a la recuperació de varietats tradicionals d’hortalisses de la comarca per tal de conservar el coneixement d’anteriors generacions del Pallars i contribuir a l’agrodiversitat.

Amb el suport de Salvatgines, el Col·lectiu Eixardolant, l’Estació Biològica del Pallars Jussà i en col·laboració amb el Geoparc, s’estan recuperant varietats d’hortalisses i plantes ornamentals que han estat conreades reproduint la llavor de forma contínua durant més d’una generació, això suposa durant més de trenta anys en una mateixa àrea geogràfica determinada.

El projecte pretén recopilar i ampliar aquest coneixement gestionant un Banc de Llavors a tota la comarca. Des del 2019 s’han dut a terme més d’una desena d’entrevistes amb persones que conreaven o havien conreat horts per la Pobla de Segur i la Conca de Dalt per conèixer quin tipus de varietats es plantaven i d’on procedien les llavors.

Actualment, el Banc de Llavors ja custodia més de 35 varietats d’hortalisses locals, que s’estan conreant per part de l’entitat en un hort de Tremp amb la intenció de comercialitzar les llavors en un futur. Es podrà visitar l’hort el proper 5 de setembre per a la festa major.

tracking