SEGRE

Quin és el límit d'una migdiada saludable?

Quin és el límit d'una migdiada saludable?

Quin és el límit d'una migdiada saludable?EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dormir la migdiada pot servir per recarregar energies, però un estudi adverteix que hauria de durar menys d’una hora, ja que les més llargues s’associen amb un 34 % més de probabilitats de malalties cardiovasculars en comparació amb aquells que no practiquen aquest hàbit. L’estudi presentat en el congrés anual de la Societat Europea de Cardiologia suggereix, a més, que les migdiades curtes (especialment les de menys de 30 a 45 minuts) "podrien millorar la salut del cor en les persones que no dormen prou a la nit".

Un dels autors del text Zhe Pan, de la Universitat Mèdica de Guangzhou (Xina) assenyala que aquest estudi "desafia opinions tan esteses" com que la migdiada millora el rendiment i contraresta les conseqüències negatives del 'deute de son' nocturn.

Les raons per les quals la migdiada afectaria negativament el cos "són encara incertes", segons Pan, però alguns estudis suggereixen que quan són llargues es relacionen amb nivells més alts d’inflamació, la qual cosa suposa un risc per a la salut del cor i la longevitat.

Altres investigacions han relacionat a més la migdiada amb la hipertensió, la diabetis i la mala salut física en general, indica en un comunicat la Societat Europea de Cardiologia.

L’estudi, que no només té en compte la durada de la migdiada sinó també la quantitat de son nocturn, va analitzar dades de 313.651 participants en altres investigacions, dels quals un 39 % practicava la migdiada.

L’anàlisi va determinar que les migdiades de més de 60 minuts "s’associaven amb un risc 30 % major de mort per totes les causes i un 34 % més de probabilitat de malalties cardiovasculars en comparació amb no dormir la migdiada", destaca el comunicat. Les migdiades inferiors a mitja hora, segons l’expert no són un factor de risc per desenvolupar malalties cardiovasculars. Pan va destacar que si es vol dormir una migdiada l’estudi "indica que el més segur és mantenir-la per sota d’una hora", mentre que per a aquells "que no tenim l’hàbit d’un son diürn, no hi ha cap evidència convincent per començar" a fer-ho.

tracking