SEGRE

PATRIMONI MEDICINA

El primer cirurgià cardíac de la història va nàixer a la Segarra

Aquí va nàixer el 1770 Francesc Romero Triguels, considerat el primer metge de la història en aquesta

Vista del castell de Concabella, on es conserva un retrat de Francesc Romero Triguels.

Vista del castell de Concabella, on es conserva un retrat de Francesc Romero Triguels.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest any es compleix el 200 aniversari de la mort a París de Francesc Romero Triguels (1770-1820), metge nascut a Concabella, a la comarca de la Segarra, i que està considerat el primer cirurgià cardíac de la història, segons resa a la galeria de Metges Catalans. Fill del metge de la localitat Joan Romero i d’Antònia Triguels, va fer els primers estudis a Concabella i a la Universitat de Cervera, on va cursar dos anys de Teologia que li van donar un ampli domini del llatí per poder escriure les seues publicacions mèdiques. L’any 1795 consta inscrit a Medicina de la Universitat d’Osca, on es va doctorar com a metge el 1799 i, poc després, es va llicenciar en Cirurgia al Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona. Després, va passar dos anys com a metge militar a Madrid fins al 1801, moment en el qual es va traslladar a Almeria, on va començar a exercir professionalment i on es va convertir en el primer cirurgià cardíac, segons la informació publicada a la Galeria de Metges Catalans.

Casat amb Maria Engràcia Vidal, el matrimoni va tenir dos fills, Pau i Tomás, el més petit nascut a Almeria, on es va establir la família. Segons la biografia publicada a la Galeria de Metges Catalans, Romero va ser metge titular de l’hospital de Santa Maria Magdalena d’aquesta ciutat andalusa fins que el 1814, amb la tornada del rei Ferran VII, Francesc Romero va decidir exiliar-se a París, on va viure la resta de la seua vida.

Malgrat la importància de Romero en el món de la cirurgia, a Concabella ningú recorda haver sentit parlar d’aquesta il·lustre figura de la medicina i tampoc consta als arxius de naixements locals, ja que els documents van ser destruïts durant la Guerra Civil.

Només es conserva al consultori mèdic de la localitat, situat a la planta baixa del castell, un retrat de Francesc Romero Triguels, que va morir als cinquanta anys a la capital francesa, ciutat en la qual va publicar diversos tractats sobre medicina i va ser admès com a membre de la societat de l’Escola de Medicina de París.

Coincidint amb el 200 aniversari de la mort de Romero, l’alcalde de Concabella, Xavier Pintó, va assenyalar que “aquesta figura dignifica la població” i estudiaran promocionar-lo com un nou reclam turístic com altres amb els quals ja compta el municipi a nivell de patrimoni històric i cultural.

Un gran patrimoni històric i cultural amb només 90 habitants

Concabella, amb 90 habitants, ja disposa des de fa 15 anys de dos festivals estables de música clàssica i de jazz. A més, el castell de Concabella acull una exposició i sala d’estudis permanents dedicada a l’escriptor Manuel de Pedrolo, el centre d’interpretació dels castells de la Vall de Sió, el centre d’interpretació dels secans de Lleida, una sala d’exposicions temporals i la sala de les arcades, on s’ubica el local social de la població.

Vista del castell de Concabella, on es conserva un retrat de Francesc Romero Triguels.

Vista del castell de Concabella, on es conserva un retrat de Francesc Romero Triguels.X. SANTESMASSES

tracking