SEGRE

Llum verda al primer assaig clínic d'una vacuna anticovid a Espanya

Participaran 190 voluntaris sans d’entre 18 i 55 anys

El ministre de Sanitat, Salvador Illa.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa.Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) del Ministeri de Sanitat ha autoritzat aquest divendres el primer assaig clínic a Espanya per a una vacuna anticovid, que serà en fase 2, és a dir, en humans. Ho ha anunciat el ministre de sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa en la qual ha agregat que la vacuna està desenvolupada per l’empresa Janssen i en l’assaig a Espanya participaran 190 voluntaris.

A més d’Espanya, participaran en aquest assaig uns altres dos països Europeus, Bèlgica i Alemanya. L’assaig en fase 1 s’ha fet als Estats Units i Bèlgica.

En total participaran 550 voluntaris sans dels tres països europeus per avaluar el rang de dosi i diferents pautes d’administració.

La investigació es realitzarà en adults i inclou dos grups de voluntaris, un de 18 a 55 anys i un altre de 65 i més.

El reclutament començarà "de forma immediata". Els assajos clínics es duran a terme en els Hospitals La Paz i La Princesa de Madrid i a l’Hospital Marquès de Valdecilla de Santander.

L’assaig clínic durarà diversos mesos i anirà seguit d’un en fase 3, l’última abans de tenir una autorització del producte. "I anirem veient les properes setmanes i mesos com evoluciona això", ha assenyalat el titular de Sanitat.

Aquesta vacuna, denominada Ad26.COV2.S, utilitza una tecnologia basada en un adenovirus recombinant no replicatiu per generar una resposta immunològica davant una de les proteïnes del coronavirus.

Els assajos són imprescindibles per garantir la qualitat, seguretat i eficàcia de les vacunes. Només amb resultats positius, una vegada avaluats per les autoritats regulatòries competents, s’autoritzaria la comercialització en territori europeu, ha dit Illa.

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris manté contacte amb diferents companyies per dur a terme més assajos clínics d’aquest tipus a Espanya.

tracking