SEGRE

SALUT BALANÇ

Els tractaments per addicció es van disparar el 2019 a Lleida

L'alcohol va copar bona part de les consultes, i n'hi va haver 19 per abús d'heroïna

Caminada de l’any passat d’Alcohòlics Rehabilitats de Lleida.

Caminada de l’any passat d’Alcohòlics Rehabilitats de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 313 persones van iniciar l’any passat tractaments per abús o dependència d’alguna substància als centres lleidatans que integren la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències. Aquesta xifra suposa un increment d’un 79,9 per cent –gairebé el doble− respecte al 2018, quan van ser 174 els lleidatans que van rebre assistència per consum de drogues.

Segons assenyala l’últim informe del Sistema d’Informació sobre Drogodependències, l’alcohol continua sent la droga amb més inicis de tractament, amb 137 casos. La cocaïna es manté com la segona causa, encara que les atencions per aquesta addicció s’han disparat i han passat de 34 el 2018 als 63 tractaments que es van iniciar a les comarques lleidatanes l’any passat.

Les xifres de l’informe també apunten a un augment de les assistències per abús d’heroïna, amb prop d’una vintena de casos. A les atencions als centres ambulatoris de drogodependències s’han d’afegir les que porta a terme el centre d’Arrels de Lleida, que està orientat a reduir els danys associats al consum de drogues. Un total de 252 persones van fer ús de la sala de consum que gestiona l’entitat, on es garanteixen condicions higièniques, l’assistència de professionals i l’accés al tractament quan s’estigui preparat.

L’entitat també va repartir més de 19.000 xeringues el 2019 i va atendre una sobredosi. Pel que fa a l’edat mitjana de sol·licitud de tractament, el cànnabis és la droga per la qual la gent més jove comença un tractament (29 anys de mitjana al conjunt de Catalunya), mentre que les drogues per les quals es demana un tractament amb una edat més avançada són el tabac (52 anys en dones i 53 en homes) i l’alcohol.

Tretze lleidatans van morir el 2018 a causa d’una sobredosi El departament de Salut es va sumar ahir a la commemoració del Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi, amb l’objectiu de conscienciar i informar la ciutadania que les sobredosis per drogues són un problema de salut que pot afectar tota la ciutadania, però que es poden evitar i prevenir si es compta amb la informació adequada. Segons les últimes dades de la Generalitat, el 2018 es van registrar a les comarques lleidatanes tretze morts per Reacció Aguda a Substàncies Psicoactives. Actualment a Catalunya hi ha catorze sales de consum supervisat que durant l’any 2019 van atendre 3.561 persones que van realitzar 183.815 consums.

tracking