SEGRE

Obren una fossa de la Guerra Civil a Sorpe, al Pallars Sobirà

Preveuen trobar les restes d'una desena d'homes afusellats per l'exèrcit franquista

Una excavadora treballa a la fossa de Sorpe

Una excavadora treballa a la fossa de SorpeGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, ha iniciat els treballs d’obertura d’una fossa de la Guerra Civil a la localitat de Sorpe, al terme municipal d’Alt Àneu (Pallars Sobirà). Segons la Generalitat, els arqueòlegs hi preveuen trobar les restes de deu homes que van ser afusellats per l’exèrcit franquista el 17 o el 18 d’abril de 1938.

Les víctimes són els homes que en aquell moment vivien a Isavarre, un poble depenent de Sorpe. Segons la memòria oral, les tropes franquistes van ocupar Isavarre el 16 d’abril i van fer concentrar tots els homes a la plaça de la vila. Després els van retenir en una capella que hi ha a la població. Un o dos dies després, els van traslladar i afusellar a la zona coneguda com al prat del fuster, prop d’una cabana de pedres, a Sorpe. Van ser enterrats al mateix lloc de l’execució. Ells mateixos havien cavat la fossa, obligats pels soldats franquistes.

Dies més tard, alguns familiars es van desplaçar fins al lloc i van acabar d’enterrar-hi els cossos que havien quedat mig descoberts. L’Ajuntament d’Alt Àneu va instal·lar-hi l’any 2004 un monòlit amb els noms dels 10 homes.

La Direcció General de Memòria Democràtica ha documentat l’episodi i ha verificat els noms i cognoms de les víctimes. Es tracta de Francesc Bringué, Francesc Móra, Ramon Sala, Joan Paulet, Francesc Capdevila, Jaume Sabaté, Albert Mateu, Josep Añel, Joan Font i Pere Sala.

Els treballs de recerca –duts a terme amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alt Àneu– han permès localitzar familiars vius de 8 dels homes enterrats a la fossa i l’objectiu és poder identificar les restes creuant l’ADN dels ossos amb l’ADN dels descendents.

La fossa de Sorpe és la 31ena que la Generalitat obre a través del Pla de fosses, el programa que des de 2017 planifica i prioritza l’obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes.

Les excavacions del Pla han facilitat la recuperació de 308 persones. D’aquestes, vuit han estat identificades amb el Programa d’identificació genètica, que és el  sistema que disposa d’una base de dades amb perfils genètics de familiars de víctimes i perfils genètics de restes localitzades en fosses. Les dades s’encreuen per veure si hi ha coincidència genètica.

Els arqueòlegs han iniciat les excavacions

Els arqueòlegs han iniciat les excavacionsGeneralitat de Catalunya

La consellera Ester Capella, a la zona on s'han iniciat els treballs d'obertura de la fossa de Sorpe

La consellera Ester Capella, a la zona on s'han iniciat els treballs d'obertura de la fossa de SorpeGeneralitat de Catalunya

tracking