SEGRE

TRIBUNALS HISTÒRIA

Ordenen als Franco tornar el Pazo de Meirás a l'Estat

Una jutge de la Corunya, que rebutja indemnitzar els hereus del dictador

Vista exterior del Pazo de Meirás, residència d’estiu de Franco.

Vista exterior del Pazo de Meirás, residència d’estiu de Franco.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una jutge de la Corunya ha sentenciat que el Pazo de Meirás és propietat de l’Estat i que la família de Francisco Franco ha de tornar-lo, una decisió que ha estat rebuda com una victòria democràtica per administracions de diversos colors polítics i que els hereus del dictador han anunciat que recorreran davant l’Audiència Provincial.

La titular del Jutjat de Primera Instància número 1 de la Corunya, Marta Canales, ha conclòs que el Pazo, residència d’estiu del dictador a Sada (la Corunya), va ser un regal que es va fer en el seu moment al cap de l’Estat i no a Francisco Franco a títol personal. “El seu nom era Francisco Franco Bahamonde, però no se li regala a ell per si mateix, sinó al cap de l’Estat”, aclareix la jutge, que insisteix que la literalitat dels documents sobre la compra de la casa pairal i la seua posterior donació “no ofereix dubtes” perquè tots es refereixen “al caudillo”. I afirma que l’operació de compravenda del 1941, mitjançant la qual el dictador va inscriure la finca al seu nom en el Registre de la Propietat, no va ser sinó una simulació, una “ficció”, “la qual cosa en determina la nul·litat”.

D’aquesta manera, la jutge ha estimat de forma íntegra la demanda interposada per l’Advocacia de l’Estat en representació del Govern central, que va ser recolzada per la Xunta, els ajuntaments de Sada i la Corunya i la Diputació Provincial.

La jutge afegeix en la seua resolució que els Franco no han de ser indemnitzats per les despeses que van assegurar assumir per al manteniment de la propietat perquè aquesta es va incorporar al patrimoni de la família “de mala fe”.

Tant el delegat del Govern central a Galícia, com representants de la Xunta, la Diputació de la Corunya, els ajuntaments de la Corunya i Sada, partits polítics i diverses entitats socials van celebrar com una “victòria” la interlocutòria, que no és ferma i que l’advocat de la família Franco va dir que recorreran. Els denominats 19 de Meirás, que l’agost del 2017 van ocupar simbòlicament la construcció i que van ser denunciats per la família Franco, reclamen l’arxivament de la mateixa després de la sentència del jutjat corunyès que estableix que el Pazo és patrimoni públic.

tracking