SEGRE

MÚSICA

La Seu Vella es prepara per acollir el concert ‘Essencial’

Aquest diumenge, en record a les víctimes de la Covid-19 i d’homenatge al col·lectiu sanitari

La Seu Vella es prepara per acollir el concert 'Essencial'

La Seu Vella es prepara per acollir el concert 'Essencial'*

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nau central de la Seu Vella està ja preparada per acollir, aquest diumenge 6 de setembre, el concert ‘Essencial. Tothom per tothom’, a càrrec de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell (OJC) de la Terres de Lleida i Ars Medica, la única orquestra de càmera integrada per personal sanitari de l’Estat i impulsada pel Col·legi de Metges de Barcelona. Els 65 intèrprets, que estaran dirigits per Alfons Reverté, han tingut aquesta tarda el primer contacte entre ells i amb l’escenari on completaran el seu repertori. El concert, que es farà sense públic i és un en record de les víctimes de la Covid-19 i un reconeixement de totes aquelles persones essencials per fer-ne front la malaltia, compta amb una complexa producció audiovisual per a generar un programa d’una hora de durada que serà emès en directe, a les 18.00 hores, per 23 mitjans de Lleida, entre ells segre.com, i d’àmbit nacional i en diferit, a les 22.00 hores, per 11 televisions locals d’arreu de Catalunya integrades a La Xarxa Audiovisual Local.

Els músics han arribat al monument a primera hora de la tarda per a realitzar els primers assajos del repertori, integrat per 12 peces de compositors clàssics, com Bach i Beethoven, fins a creacions molt més contemporànies de Lennon i Lloyd Webber. A la Seu Vella s’han trobat muntada la complexa estructura que permetrà la producció audiovisual de l’esdeveniment, impulsat per la Diputació de Lleida a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), en col·laboració amb la Paeria de Lleida i la delegació del Govern de la Generalitat a Lleida.

Sota la realització d’Aitor Marichalar, de Lleida TV, un equip de 14 professionals produirà l’espectacle audiovisual en directe i l’enregistrament del concert, mobilitzant una unitat mòbil amb 6 càmeres d’alta definició, entre elles una de les anomenades “cap calent”, amb braç telescòpic de 10 metres, i una grua de 5 metres, a la recerca d’imatges que mostrin l’essència de la nau central de la Seu Vella només ‘ocupada’ pel so dels músics.

Durant el concert, en el qual els músics professionals de l’OJC vestiran de negre i els amateurs d’Ars Medica amb una bata blanca, s’emetran quatre vídeos de curta durada que marcaran les quatre fases en què s’estructura el repertori: Dol, Absència, Fortitud i Esperança. Aquestes peces són quatre poemes visuals  creats per Anselm Ros i realitzats per Jorge Agustín. El concert començarà amb una breu introducció que emmarca el sentit d’Essencial, escrit pel director de l'IEI, Joanjo Ardanuy, i interpretat per quatre veus anònimes (dos nens, una dona i un home gran).

La nau central de la Seu Vella s'il·luminarà especialment amb colors que aniran del fred al càlid, i l’espai que acollirà els músics tindrà com a única decoració uns 150 marcs de fotografia sense imatges, simbolisme amb el qual retre homenatge a les persones perdudes durant la pandèmia i als herois anònims que la combaten.

Per televisió, ràdio i streaming; en directe i en diferit

Tota la infraestructura audiovisual per a cobrir aquest esdeveniment produït per Lleida TV està dissenyada per a que el concert, que es farà a porta tancada i respectant les distàncies de seguretat entre els músics, pugui ser seguit pel major número de públic possible a través de la pràctica totalitat dels mitjans de comunicació de les Terres de Lleida, que col·laboren en la difusió gràcies a la senyal en alta definició que facilitarà La Xarxa Audiovisual Local.

D’aquesta manera, el concert podrà ser vist en directe per televisió, a les 18.00 hores, a través de Lleida Televisió, Pirineus Televisió i Barcelona Televisió (BTV). Dues emissores de ràdio també el radiaran en viu, Ua1 Ràdio i Ràdio Tremp. I, a través de l’emissió en streaming, el concert podrà ser visualitzat en les pàgines web de Segre, entre altres molts mitjans

A partir de les 22.00 hores, el concert serà ofert en diferit per streaming a laxarxa.cat i a les següents televisions locals d’arreu de Catalunya: Canal 21 Ebre, Canal Reus TV, Canal Terrassa, Canal Terres de l'Ebre, El 9TV, ETV, Mataró Audiovisual, TAC12, Televisió del Ripollès, Vallès Visió i VOTV.

En les properes setmanes, el concert tornarà a ser emès en diferit per Onda Cero Lleida i Catalunya Música.

Tal i com va expressar en la presentació del concert el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, Essencial és “una de les iniciatives culturals més potents de les que en els darrers temps hem pogut posar en marxa les institucions de Lleida”, ja que es tracta “d’un concert que és molt més que un concert a la Seu Vella, que és molt més que un record a les víctimes de la Covid-19, que és molt més que un acte d’homenatge a totes aquelles persones que s’han mostrat essencials davant l’avenç de la malaltia, que és molt més que un acte de visualització de Lleida com la potència cultural i social que és i que ha sabut mantenir l’embat malgrat les renúncies que ha comportat amb els diversos confinaments que hem patit”.

Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI, assegura que “Amb Essencial, volem donar el missatge que la cultura és essencial per a Lleida i que, per aquest motiu, ens apleguem al seu voltant les institucions de la nostra demarcació. Perquè Lleida és capaç, ara com ara, d’unir esforços quan rep un sotrac tant inesperat com devastador. I no només les institucions, que crec que mai havíem treballat tant plegades com en aquests mesos, si no també els diferents col·lectius econòmics i socials, com ho demostra la col·laboració dels mitjans de comunicació en la difusió d’un esdeveniment d’aquesta magnitud”.

La Seu Vella es prepara per acollir el concert 'Essencial'

La Seu Vella es prepara per acollir el concert 'Essencial'*

La Seu Vella es prepara per acollir el concert 'Essencial'

La Seu Vella es prepara per acollir el concert 'Essencial'*

tracking