SEGRE

SALUT AVENÇOS

Proteïna clau per evitar la metàstasi del càncer de mama

“Diana terapèutica” d'un equip del Vall d'Hebron Institut de Recerca

Investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca responsables de la investigació.

Investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca responsables de la investigació.VALL D’HEBRON INSTITUT DE RECERCA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d’investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), al costat del CIBER de Càncer (Ciberonc), ha identificat el paper de la proteïna integrina B3 en la metàstasi de càncer de mama, per la qual cosa podria ser “una diana terapèutica” per evitar la propagació de la malaltia a altres òrgans del cos. En aquest sentit, l’estudi ha permès identificar el paper d’aquesta proteïna en la captació de vesícules per part de les cèl·lules, fet que afavoreix la formació de tumors en altres òrgans. Aquesta troballa és rellevant ja que el 90 per cent de les defuncions produïdes per aquesta malaltia són a causa de metàstasi en altres òrgans com el pulmó, i en la formació d’aquests tumors és clau la comunicació entre cèl·lules, en les quals les vesícules tenen un rol preponderant.

El doctor Stefan Hümmer, investigador del VHIR i del Ciberonc i un dels autors del treball, va assenyalar ahir que aquest estudi és un dels primers “que descriuen les vies que permeten que aquestes vesícules entrin a les cèl·lules per afavorir el creixement tumoral i el paper que la integrina B3 juga en aquest procés”. “Hem vist que, quan inhibim la integrina B3, les vesícules no es poden interioritzar i, per tant, no existeix l’estímul que afavoreix el creixement tumoral al nou òrgan per fomentar la metàstasi”, va afegir el doctor Santiago Ramón y Cajal, cap del grup de patologia molecular translacional del VHIR, del servei d’anatomia patològica de Vall d’Hebron i cap de grup del Ciberonc. Aquest mecanisme d’entrada a les cèl·lules s’ha observat anteriorment en virus herpes quan entren en cèl·lules humanes, una similitud que ha ajudat els investigadors a conèixer i estudiar aquesta via d’entrada. Actualment, els científics treballen en la recerca d’inhibidors de la integrina B3, la qual cosa seria una “possible estratègia” per evitar les metàstasis.

La inhibició d’aquesta proteïna podria ser una estratègia per evitar l’extensió del tumor

“Aquests inhibidors serien específics per al control de les metàstasis. Per això, haurien d’administrar-se amb altres tractaments dirigits al tumor primari”, ha afegit el doctor Ramón y Cajal.

tracking