SEGRE

SALUT MORT DIGNA

La llei d'eutanàsia, més a prop

El Congrés rebutja les esmenes a la totalitat presentades per Partit Popular i Vox a la proposta dels socialistes || La norma regula el dret a la mort en malalties greus i incurables

Imatge d’arxiu d’una recollida de firmes a favor de l’eutanàsia al Congrés.

Imatge d’arxiu d’una recollida de firmes a favor de l’eutanàsia al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés va rebutjar ahir les esmenes a la totalitat que PP i Vox van presentar a la llei de l’eutanàsia del PSOE, que continua així la tramitació a la Cambra Baixa. Només els de Casado i Abascal van votar a favor dels textos alternatius a la norma socialista. Tant Partit Popular com Vox van presentar una regulació de les cures pal·liatives davant el que el portaveu “popular” en matèria sanitària, José Ignacio Echániz, va qualificar de “suïcidi assistit”. En la seua intervenció, el diputat del PP va defensar les cures pal·liatives, fins i tot en el cas que suposin escurçar la vida del pacient com a solució al sofriment d’un malalt crònic. Al seu judici, un país que “no té resolt el tractament pal·liatiu” i “la dependència” no pot “obrir la porta a l’eutanàsia”. Per la seua part, la representant de Vox, María Ruiz, va acusar el PSOE d’estar “del costat de la mort” i de buscar “el camí fàcil”. “Pretenen liquidar el problema liquidant la mort”, va declarar, i va dir que és una cosa típica de les polítiques progressistes, com la llei de l’avortament o, com ha ocorregut “a les residències” durant la pandèmia.

Per la seua banda, l’exministra de Sanitat, la diputada socialista María Luisa Carcedo, va lamentar la “falta d’empatia” que, segons el seu parer, acostuma a tenir la dreta amb les creences i la moral d’altres persones, així com el concepte sobre la vida i la mort que pugui tenir cada un.

A més, va assenyalar que el debat sobre cures pal·liatives “no té res a veure” amb el debat socialista, perquè aquests ja estan a la cartera del Sistema Nacional de Salut. La resta de l’oposició sí que es va mostrar a favor de la llei d’eutanàsia, que la van defensar com un dret a una mort digna i van recordar que en cas d’aprovar-se no implica que tots els malalts hagin de sol·licitar-la o hi estiguin obligats. El text proposat pels socialistes reconeix el dret a morir de les persones que pateixin una patologia o una discapacitat greus que s’hagin quedat sense opcions de tractament i que volen, voluntàriament i amb el suport d’informes mèdics, acabar amb la seua vida. És la primera vegada que una reforma de l’eutanàsia arriba tan lluny en seu parlamentària. En cas d’aprovar-se, s’inclourà a les prestacions del Sistema Nacional de Salut per garantir l’accés a aquesta opció en condicions d’igualtat. També es regularà l’objecció de consciència dels facultatius que no vulguin executar una petició d’aquest tipus. La proposta ja va passar pel Congrés el 2018, també amb el rebuig del PP. Després d’un any de tramitació, la norma va caure amb la dissolució de les Corts per la convocatòria d’eleccions de l’abril del 2019. El febrer passat, el PSOE va tornar a portar-la al ple de la Cambra Baixa, amb l’oposició de PP i Vox. Ara seguirà el seu curs.

tracking