SEGRE

HOMENATGE MEMÒRIA HISTÒRICA

Isona agraeix la solidaritat del Pallars durant la guerra

Per acollir els 1.300 veïns que van haver de fugir dels bombardejos

Isona i Conca Dellà va homenatjar ahir els veïns que van haver de fugir durant la Guerra Civil.

Isona i Conca Dellà va homenatjar ahir els veïns que van haver de fugir durant la Guerra Civil.DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Isona i Conca Dellà va acollir ahir un sentit homenatge a l’hospitalitat d’Abella de la Conca, Bóixols, Siall o la Rua, entre altres localitats, que van acollir els més de 1.300 veïns que van haver de fugir de la població durant els bombardejos de la Guerra Civil. A l’acte, organitzat pel Memorial Democràtic i que va tenir lloc a la plaça del Forn, van assistir-hi desenes de persones, algunes descendents dels protagonistes d’aquest episodi històric.

Isona va ser un dels municipis catalans que més van patir els efectes del conflicte bèl·lic. L’abril del 1938, les tropes de Franco van entrar a Catalunya i van establir un front vertebrat pels rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre. Durant nou mesos, la comarca del Pallars Jussà va quedar dividida en dos, i la línia fronterera entre els dos bàndols es va situar a Isona. Al maig, els republicans van iniciar una gran operació per recuperar territori. Finalment, quan el conflicte en aquesta zona va acabar, els bombardejos havien destruït el centre urbà del municipi i el 75% dels edificis va ser enderrocat o demolit pel mal estat en què es trobaven.

D’altra banda, l’ajuntament de Lleida ha organitzat per al proper dia 19 un nou itinerari virtual per a la Recuperació de la Memòria Democràtica amb el nom “Justícia i Revolució: El Tribunal Popular de Lleida (1936-1937)” guiat per l’historiador i professor emèrit de la UdL Jaume Barrull. L’acte tindrà lloc a partir de les 19.30 hores a l’antic convent de Santa Clara i serà necessari inscriure-s’hi prèviament a més de portar la mascareta i mantenir les distàncies de seguretat. Finalment, l’acte acabarà amb l’actuació de la companyia Inútil Mots, que oferirà l’espectacle 36+1, una lectura teatralitzada dels poemes de Ricard Creus a càrrec de l’actriu Maria Pla.

Isona i Conca Dellà va homenatjar ahir els veïns que van haver de fugir durant la Guerra Civil.

Isona i Conca Dellà va homenatjar ahir els veïns que van haver de fugir durant la Guerra Civil.DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA

tracking