SEGRE

INVESTIGACIÓ ASTRONOMIA

Científics troben possibles indicis de vida a Venus

Detecten fosfina, que atribueixen a microbis suspesos en els núvols || Les observacions d'aquest gas es van iniciar el 2017

Les molècules de fosfina detectades als núvols alts de Venus.

Les molècules de fosfina detectades als núvols alts de Venus.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip internacional de científics ha detectat als núvols de Venus traces d’una molècula poc comuna, la fosfina, que podria estar vinculada a l’existència de vida al planeta. Segons va revelar ahir l’equip de la Universitat de Cardiff a càrrec de la investigació, el descobriment “suggereix que Venus podria acollir processos fotoquímics o geoquímics”, encara que no implica necessàriament “una evidència robusta de vida microbiana” al planeta. Les observacions del telescopi James Clerk Maxwell a Hawaii i del Gran telescopi ALMA, al desert d’Atacama, entre el 2017 i el 2019 han propiciat aquesta troballa, que obre un camí en la possibilitat de trobar vida fora del planeta Terra. “El que creiem que hem trobat és gas fosfà a l’atmosfera de Venus. En un planeta rocós com la Terra, el fosfà és un gas rar i sorgeix principalment com a resultat de la vida, així que és el que anomenem un biomarcador”, va explicar Emily Drabek-Maunder, astrònoma del Reial Observatori de Greenwich.

Els científics van assenyalar que el fosfà (PH3) a la Terra és causat per l’activitat humana, com la indústria o per microorganismes, la qual cosa pot ser un indici d’alguna forma de vida a Venus. Les condicions a la superfície de Venus són “hostils a la vida”, però l’ambient en els núvols més alts, entre 53 i 62 quilòmetres d’altitud, és temperat.

La comunitat científica va acollir ahir amb eufòria i escepticisme l’anunci que, malgrat tot, s’enfronta a “substancials problemes conceptuals respecte a la idea de vida a Venus”, com reconeixen els mateixos autors. “Es necessiten més observacions i models per explorar l’origen del fosfà a l’atmosfera de Venus”, van concloure.

tracking