SEGRE

ESNOTICIA

L'hostaleria de Lleida entreveu la llum al final del túnel a l'aixecar-se les restriccions

L'hostaleria de Lleida, Alcarràs, Aitona, Soses, Seròs, la Granja d'Escarp i Torres de Segre veu una mica de llum al final del túnel després de l'eliminació de les restriccions al cap de dos mesos. Tanmateix, el sector denuncia que les mesures han durat massa i han estat injustificades. Mentrestant, la situació epidemiològica continua millorant.

Imatge de la terrassa d’un bar ahir a l’Eix Comercial, ja sense restriccions.

Imatge de la terrassa d’un bar ahir a l’Eix Comercial, ja sense restriccions.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Restaurants i bars de Lleida ciutat, així com d’Alcarràs, Aitona, Soses, Seròs, la Granja d’Escarp i Torres de Segre van viure ahir el primer dia sense les mesures de restricció d’aforament que el Govern català els va imposar fa dos mesos pel repunt de la pandèmia de Covid. Ara, la situació epidemiològica ha millorat considerablement. De fet, el risc de rebrot a la ciutat de Lleida continua sent moderat i ahir va tornar a disminuir fins als 91,91 punts. “La situació és bona, però cal aconseguir que el risc sigui baix”, va assenyalar el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Així, aquests establiments ja poden superar el 50% de l’aforament tant a l’interior com a les terrasses i poden atendre clients a la barra. Igual que a la resta de Catalunya, a les taules no hi pot haver més de 10 persones i han d’estar separades per una distància d’un metre i mig. També segueix la prohibició de fumar si no es mantenen dos metres de distància interpersonal, així com el tancament a la una de la matinada.

La restauració haurà de mantenir una distància de metre i mig entre les taules i tancar a la 01.00 h

La Federació d’Hostaleria de Lleida veu ara “llum al final del túnel”, però denuncia que les restriccions s’han allargat massa sense donar explicacions. “A Lleida ens han pres el pèl i han anat prorrogant les mesures per si de cas”, va denunciar el seu secretari general, Ramon Solsona, després de saber que l’índex de rebrot al Segrià just abans del confinament era de 742 punts i la taxa de positius de 231,55 per cada 100.000 habitants, mentre que Girona ciutat tenia ahir un risc de rebrot de 742 i una taxa de positius de 260 per cada 100.000 habitants.

Malgrat això, va destacar que “ara tenim l’oportunitat de demostrar que no tenim la culpa dels contagis si en dos setmanes la situació no ha empitjorat”. De fet, va fer referència al fet que “aquest estiu el Pirineu s’ha omplert de turistes i no han sorgit rebrots”.

Va lamentar que el sector “ha perdut 10 milions en aquests set municipis, el 85% a la capital, i ara cal tornar a recuperar la confiança de la gent perquè torni a sortir”. Va dir que per a això és clau “una bona gestió a les escoles, que marquen la rutina diària”. Solsona va afirmar que, en cas contrari, “perdrem la moral, més enllà del dany econòmic”.

De fet, membres del sector van afirmar que no saben com tornaran crèdits, ja que el consum ha baixat sensiblement. “Tot ha estat un desastre bestial i encara tenim limitacions en horaris i distàncies”, va subratllar Solsona. No obstant, va confiar que si aviat hi ha un tractament o vacuna contra la Covid, “les conseqüències econòmiques seran menors d’ara endavant”.

L’alcalde, Miquel Pueyo, va afirmar ahir que “sempre he dit que les restriccions en l’activitat de sectors com l’hoteler i el comercial eren un fort cop a l’economia de la ciutat”. A més, tot i que va reiterar que la salut és el primer, va recordar que “quan es va limitar l’ocupació de les terrasses ja vaig dir que era un error”.

Final de la limitació d’aforament en els actes religiosos i culturals

El final de les restriccions específiques a Lleida i sis municipis del Segrià no només afecta el sector de l’hostaleria, sinó que també comporta la supressió del límit de l’aforament en els actes culturals, que estava fixat en un màxim d’un 50%, i en les celebracions religioses, on no es podia superar el 33 per cent. D’aquesta manera, després de dos mesos, aquests municipis ja no tenen mesures concretes per frenar l’avenç de la Covid-19 i s’equiparen amb les de la resta de Catalunya, entre les quals figuren la prohibició de trobades de més de 10 persones i fer botellons, així com l’obligació de portar mascareta en espais públics.

D’altra banda, el Procicat va prorrogar 15 dies més restriccions en 19 municipis de la Noguera, en els quals l’aforament en bars i restaurants es limita al 50 per cent a l’interior i a les terrasses, així com en actes culturals i religiosos 

tracking