SEGRE

ESNOTICIA

Anul·lades les cites prèvies als CAP per evitar un col·lapse a les consultes

El sistema pel qual cada pacient podia demanar cita prèvia al seu CAP a través d'internet ja no està disponible, sinó que ha d'explicar què necessita i és cada ambulatori el que decideix com i quan l'atén, ja que la pandèmia n'ha disparat la feina. A Lleida ciutat, el CAP de Prat de la Riba assumeix l'atenció de casos de Covid.

Pacients fent cua a l’exterior del CAP de Balàfia-Pardinyes.

Pacients fent cua a l’exterior del CAP de Balàfia-Pardinyes.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pàgina web de l’Institut Català de la Salut (ICS) per demanar cita prèvia al Centre d’Atenció Primària (CAP) –en la qual cal introduir el codi personal de la targeta sanitària– ja no permet al pacient programar una visita segons l’agenda del metge de capçalera o infermera corresponent. En canvi, una vegada introduït el codi, l’usuari ha d’escriure “què necessita”, introduir un número de telèfon i el CAP serà el que li truqui i decideixi què fer. Aquesta nova gestió de les consultes a l’Atenció Primària és perquè la majoria d’ambulatoris tenen molta pressió assistencial per atendre les patologies dels seus pacients, fer PCR, el seguiment dels contactes de positius per Covid i, a partir d’ara, gestionar les diferents situacions que puguin sorgir en els centres educatius sobre l’aparició de casos.

“Les peticions que fan els usuaris a internet passen per un cribratge que gestiona el personal, i aquest decideix, en funció de la gravetat i els símptomes, si el pacient ha d’acudir-hi presencialment o si serà visitat telemàticament”, van explicar fonts de la junta de personal d’Atenció Primària de Lleida. Van afegir, a més, que cada CAP ho gestiona com considera convenient. “Alguns fan més visites presencials i d’altres prefereixen fer-les per telèfon, però n’hi ha molts que estan col·lapsats, per la qual cosa és possible que quan el pacient gestioni la visita per la pàgina web, potser no li truquin el mateix dia.”

A les visites ordinàries i el seguiment de contactes de positius s’hi suma l’atenció dels col·legis

D’altra banda, a Lleida ciutat, en cas que el pacient expliqui que pateix simptomatologia respiratòria compatible amb la Covid, se’l dirigeix directament al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba, mentre que els ambulatoris de la resta de comarques de la província assumeixen l’atenció tant de sospitosos per coronavirus com el seguiment dels seus contactes.

Respecte al treball que ha d’assumir la Primària amb els centres educatius, Salut ha contractat 41 persones referents de Covid, 33 al pla i 8 al Pirineu, per donar resposta a les situacions que puguin sorgir.

El sindicat Metges de Catalunya considera que cal reforçar cada CAP de Lleida amb, almenys, un metge de família més. De moment, però, Salut preveu contractar 306 metges i 220 infermeres a tot Catalunya.

Pacients fent cua a l’exterior del CAP de Balàfia-Pardinyes.

Pacients fent cua a l’exterior del CAP de Balàfia-Pardinyes.ÍTMAR FABREGAT

tracking