SEGRE

GUERRA CIVIL MEMÒRIA HISTÒRICA

Troben sis afusellats a Sorpe

Justícia va iniciar fa tres setmanes l'obertura d'una fossa comuna en la qual l'exèrcit franquista va enterrar deu veïns d'Isavarre executats || Els seus descendents volen donar-los sepultura digna

Imatge de part de l’esquelet trobat ahir.

Imatge de part de l’esquelet trobat ahir.A.G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Justícia ha recuperat les restes òssies de sis dels deu veïns d’Isavarre i Borén que les tropes franquistes van afusellar i van enterrar en una fossa comuna que ells mateixos van cavar a Sorpe, en una zona coneguda com a Prat del Fuster, entre el 17 i el 18 d’abril del 1938. Els treballs d’obertura es van iniciar el passat 2 de setembre amb la presència de familiars dels difunts, que ahir van tornar a Sorpe per veure l’evolució dels treballs i perquè els prenguessin mostres d’ADN amb l’objectiu d’identificar els cossos (vegeu el desglossament). La consellera de Justícia, Ester Capella, va recordar que “el mitjà de repressió que tenia l’exèrcit franquista quan prenia un territori era afusellar la població civil”. Capella també va afirmar que “hi podria haver una altra persona enterrada i que seria un soldat que es va negar a participar en l’escamot d’execució”. Els deu difunts a Prat del Fuster són Francesc Bringué, Francesc Móra, Ramon Sala, Joan Paulet, Francesc Capdevila, Jaume Sabaté, Albert Mateu, Josep Añel, Joan Font i Pere Sala i tenien entre 32 i 59 anys quan van ser executats.

Juanita Cónsul, de 85 anys i néta de Ramon Sala, va afirmar que “el van enterrar com un gos i la nostra alegria ara serà la de poder portar-lo al cementiri d’Isavarre”. Cónsul, que tenia tres anys quan van afusellar el seu avi matern, encara recorda com es van emportar el seu familiar. «Va venir acompanyat per uns soldats i ens va dir: “No ploreu, que ja tornaré.” No va tornar», va explicar. Maria Paulet, néta de Joan Paulet, va comentar que “volem enterrar-lo al costat de la seua viuda i la resta de familiars”. Tres néts de Jaume Sabaté també es van fer les proves i van afirmar que “ara podran ser enterrats dignament”. Els arqueòlegs esperen trobar restes dels altres quatre afusellats en les pròximes dos setmanes.

Recullen mostres de l’ADN als familiars de les víctimes mortals Els familiars dels afusellats estaven citats ahir al matí al CAP d’Esterri d’Àneu perquè dos genetistes de l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona els prenguessin mostres de l’ADN amb l’objectiu de poder identificar els cossos que es recuperin de la fossa. Ivon Cuscó, una de les genetistes, va explicar que “als familiars els hem fet un frotis bucal per obtenir les cèl·lules que ens permetran aconseguir el seu perfil genètic”. Aquestes mostres es creuaran amb els perfils que s’han trobat a les restes òssies.

“És un procediment més complicat perquè han estat molts anys a la fossa, de manera que serà un procés més llarg”, va afegir Cuscó. El programa d’identificació genètica compta amb unes 2.000 mostres de l’ADN de donants vius i d’uns dos-cents perfils genètics de les restes de les fossa. En aquest últim cas, el cost de l’extracció de cada individu és d’uns 1.000 euros.

Imatge de part de l’esquelet trobat ahir.

Imatge de part de l’esquelet trobat ahir.A.G.

Imatge de part de l’esquelet trobat ahir.

Imatge de part de l’esquelet trobat ahir.A.G.

Imatge de part de l’esquelet trobat ahir.

Imatge de part de l’esquelet trobat ahir.A.G.

Imatge de part de l’esquelet trobat ahir.

Imatge de part de l’esquelet trobat ahir.A.G.

tracking