SEGRE

RECONEIXEMENT POLÍTICA CULTURAL

Unes Creus de Sant Jordi 'exemplars'

La Generalitat distingeix la investigadora lleidatana Teresa Capell i l'arxiver Benigne Marquès || L'Orfeó Nova Solsona i l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, entre les entitats guardonades

La pandèmia va obligar a modificar l’entrega de distincions, que es va fer en tres blocs.

La pandèmia va obligar a modificar l’entrega de distincions, que es va fer en tres blocs.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va entregar ahir la Creu de Sant Jordi a 29 personalitats i 15 entitats, a les quals va qualificar d’“exemple i reflex del que és Catalunya”. Entre aquestes distincions destaquen les atorgades als lleidatans Teresa Capell, bioenginyera i investigadora de la Universitat de Lleida; Benigne Marquès, arxiver del bisbat d’Urgell; i les de l’Orfeó Nova Solsona i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. En una entrega al Palau de la Generalitat, que es va dur a terme en tres blocs per les mesures de prevenció a causa del coronavirus, Torra va assenyalar que la Creu de Sant Jordi és “un símbol de determinació, de resistència i de lluita”. També va afirmar que des del 2018 estan marcades per l’“excepcionalitat”, a la qual aquest any s’afegeix la pandèmia, que va obligar a canviar el format d’altres anys al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). El president de la Generalitat va destacar que Catalunya és un poble amb història i ànima, i va afegir que “sense cultura no hi ha llibertat”. Per la seua part, la consellera de Cultura, la lleidatana Àngels Ponsa, va defensar que els premiats són “constructors de pensament crític” i que són necessaris els referents, i va subratllar que la cultura és un element de transformació.

Aquest any van ser distingits els germans Roca (del Celler de Can Roca), l’artista Miquel Barceló, la coreògrafa Sol Picó, la dissenyadora Míriam Ponsa, l’actriu i directora escènica Imma Colomer i l’historiador de l’art Eduard Carbonell, entre d’altres. Pel que fa a entitats, es va reconèixer la tasca de Pallassos sense Fronteres i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, entre d’altres. En nom dels premiats, el cuiner Joan Roca va subratllar que “la més alta institució del país” els reconeix, i va subratllar que els guardonats estan units per l’esforç i la dedicació als altres. Imma Colomer va destacar el fet que hi hagi paritat entre els guardonats: “No és un gest simbòlic, és indispensable”, va assegurar.

tracking