SEGRE

INICIATIVES SOLIDARITAT

La viuda del cardiòleg lleidatà Roc Pifarré, Teresa Ribalta, dóna 200.000 € a l'IRBLleida i a la UdL

La viuda del cardiòleg lleidatà Roc Pifarré, Teresa Ribalta, dóna 200.000 € a l'IRBLleida i a la UdL || Per finançar estudis i la biblioteca de la universitat

Teresa Ribalta, viuda del cardiòleg lleidatà Roc Pifarré.

Teresa Ribalta, viuda del cardiòleg lleidatà Roc Pifarré.IRBLLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Teresa Ribalta, viuda del cardiòleg lleidatà Roc Pifarré i Florejachs (1929-2010), que dóna nom a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Doctor Pifarré (IRBLleida), ha donat 100.000 euros a aquesta entitat científica i 100.000 més a la Universitat de Lleida (UdL). En aquest sentit, l’IRBLleida pretén destinar aquests diners a fomentar la investigació i amb això millorar la salut de les generacions futures, i per la seua banda la UdL ho invertirà en la biblioteca de Ciències de la Salut per incrementar el fons bibliogràfic i millorar els equipaments relacionats amb la investigació de les malalties del cor.

“Aquesta generosa donació aporta valor a la nostra institució, sobretot pel fet que la UdL sigui presa en consideració per part de la família d’una persona de tal prestigi acadèmic i científic com va ser Roc Pifarré”, va afirmar el rector de la UdL, Jaume Puy. Per la seua part, el director de l’IRBLleida, Diego Arango, va assenyalar que “el doctor és una figura molt rellevant per a l’entitat, per a la investigació i també per a la ciutat”.

En aquesta línia, va afirmar que la donació de Teresa Ribalta contribuirà a potenciar la investigació biomèdica de Lleida i va animar la ciutadania a continuar fent “més donacions altruistes d’aquest tipus per donar suport a la investigació ja que això es tradueix en un benefici per a tota la població”.

El setembre del 1993, Roc Pifarré va ser nomenat president honorífic de l’IRBLleida.

Pioner en cirurgia coronària i una eminència als Estats Units

Roc Pifarré va ser un prestigiós cardiòleg i un pioner en operacions coronàries. Va exercir com a cap del departament de Cirurgia Toràcica i Cardiopulmonar al Loiola University Medical Center de Chicago i va ser professor emèrit de cirurgia cardiovascular i toràcica a la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (EUA). El 1972 va ser el primer cirurgià del món a operar durant una crisi cardíaca amb resultats positius. En la seua carrera va rebre nombrosos guardons com el premi internacional Ciutat de Lleida (2009) o la Creu de Sant Jordi (1995).

tracking