SEGRE

ESNOTICIA

Madrid estudia estendre a més zones les restriccions de mobilitat

Illa advoca per veure si les mesures funcionen abans de demanar l'estat d'alarma || El Govern veu injustificada la petició de Torra de no viatjar a la capital espanyola

Diverses persones esperen el seu torn per realitzar-se una PCR en un centre de salut de Carabanchel.

Diverses persones esperen el seu torn per realitzar-se una PCR en un centre de salut de Carabanchel.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va avançar ahir que el Govern regional estudia la possibilitat d’estendre les restriccions de mobilitat, que actualment s’apliquen a 37 àrees sanitàries, a “moltes altres zones” de la regió si es manté la corba de contagis en ascens i no va descartar aplicar més mesures a tot Madrid. Així, va defensar que aquestes mesures no van per barris “per una qüestió d’estigmatitzar els ciutadans” sinó per “frenar el virus” i va demanar el cessament de les protestes que des de divendres passat se succeeixen a Madrid contra aquest confinament selectiu. No obstant, segons dades proporcionades pel Govern regional, actualment hi ha a la capital espanyola 47 zones salut que tenen una taxa d’incidència acumulada superior a mil casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, un dels tres criteris que es van seguir per decretar restriccions a la mobilitat, encara que en setze d’aquestes àrees no hi ha actualment cap limitació. Davant d’aquesta situació, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va recomanar limitar “al màxim” la mobilitat en tota la comunitat autònoma, però va descartar que Madrid hagi de demanar per ara l’estat d’alarma ja que, al seu entendre, hi ha possibilitats de frenar els contagis amb les restriccions vigents. D’altra banda, el Govern central va afirmar que no veu justificada la recomanació del president de la Generalitat, Quim Torra, que va desaconsellar als catalans viatjar a Madrid, i li va demanar no “estigmatitzar cap comunitat autònoma” sinó “col·laborar” per frenar l’avanç de la pandèmia.

La velocitat de contagi s’accelera a Catalunya

La velocitat de transmissió del virus a Catalunya, que anava disminuint gradualment, va tornar a créixer ahir per quart dia consecutiu fins a situar-se en l’1,13, 0,13 punts més que la vigília, xifra que significa que cada infectat ja contagia de mitjana més d’una persona. Paral·lelament, també va augmentar el risc de rebrot, que es va situar en 186,8, un total de 18 punts més que dilluns. La pujada d’aquests indicadors sembla demostrar que la pandèmia torna a accelerar-se a Catalunya més ràpid del que s’esperava després de diverses setmanes d’estabilització. I és que, segons va destacar el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, la Generalitat no esperava aquestes xifres “fins a finals de mes”, quan ja es preveia un augment dels casos coincidint amb la tornada al col·legi i a la feina. A Catalunya es van comptabilitzar ahir 938 nous positius i sis defuncions més. Així mateix, va augmentar el nombre d’hospitalitzats amb Covid-19 que, per primera vegada en aquesta segona onada de l’epidèmia, van superar els 800, dels quals 135 són a l’UCI. La pressió hospitalària és una cosa que preocupa el ministeri de Sanitat, que ahir va informar que ja són un 16,5% dels llits hospitalaris disponibles els que, de mitjana, estan ocupats a tot Espanya per malalts de coronavirus. D’altra banda, Espanya va notificar 10.799 nous casos positius, 3.125 en les últimes 24 hores, per la qual cosa l’acumulat ja se situa en els 682.267.

tracking