SEGRE

ESNOTICIA

Taula transversal per reactivar Lleida ciutat amb els ajuts promesos encara pendents

L'ajuntament de Lleida va reunir ahir totes les institucions, partits, entitats socials i sectors econòmics en una cimera per establir les bases de la recuperació econòmica post-Covid. Tots van expressar bones intencions, però els sectors més perjudicats, comerç i hostaleria, van recordar que encara no han rebut els ajuts promesos.

La taula de recuperació de la ciutat va congregar representants de mig centenar d’institucions, sectors i entitats a la Seu Vella.

La taula de recuperació de la ciutat va congregar representants de mig centenar d’institucions, sectors i entitats a la Seu Vella.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La nau central de la Seu Vella va acollir ahir la constitució de la taula transversal per a la recuperació de la ciutat de Lleida per la pandèmia del coronavirus. Una cimera en què van participar totes les institucions, partits polítics, sectors empresarials i entitats amb l’objectiu d’establir les bases per a la reconstrucció econòmica i social de la capital. La reunió va servir perquè els assistents detallessin la realitat dels seus sectors i com el coronavirus els ha afectat per, a partir d’això, decidir accions per revertir-ne els efectes. En aquest sentit, a la cimera es va acordar crear quatre taules de treball per estudiar les mesures que s’hauran d’adoptar. Seran les de governança i excel·lència operativa; imatge i promoció de la ciutat; igualtat, diversitat i inclusió social, i emergència climàtica ambiental i sanitària. Està previst que en un mes s’elabori un document que reuneixi totes les propostes de les quatre taules. Pel que fa als efectes de la pandèmia, dos dels sectors més afectats, el comerç i l’hostaleria, van lamentar que els ajuts promesos tant per la Generalitat com la Paeria encara no han arribat, i els veuen insuficients per aixecar el teixit econòmic de la ciutat. Així, el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs, va assegurar que “necessitem més inversió per part de les administracions”.

Respecte als ajuts per al sector, Llaràs va dir que “no en sabem res, i això que la Generalitat va dir que es començarien a repartir a l’agost, però són insuficients”. Per la seua part, el secretari general de la Federació d’Hostaleria, Ramon Solsona, va coincidir amb Llaràs que “els famosos ajuts de la Generalitat [va prometre quatre milions], que suposarien 1.000 euros per establiment, encara no han arribat, mentre que les de la Paeria són simbòlics”.

La cimera va acordar crear quatre taules de treball perquè en un mes elaborin un informe amb propostes

Per la seua banda, l’alcalde, Miquel Pueyo, no va dubtar a qualificar la jornada d’“històrica” i va dir que “totes les institucions col·laborarem en tot el que puguem en l’esforç per a la reconstrucció”. El president de la Diputació, Joan Talarn, va recalcar que “la taula establirà les bases de la recuperació” i que “la principal demanda dels sectors i entitats és que volen ser escoltats”. Al seu torn, el president de la Cambra, Jaume Saltó, va dir que la taula “serà una oportunitat per a la modernització del territori i l’ús de noves tecnologies”, mentre que el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, va advocar per “reflotar el sentiment d’orgull de ser lleidatà”. Per la seua part, el cap de l’oposició a la Paeria, el socialista Fèlix Larrosa, va dir que vénen “a escoltar i sumar”, però no va dubtar a qualificar de “fruit de la improvisació” les mesures aplicades per la Paeria.

Pèrdues d’uns 35 milions en poc més d’un mes

El sector comercial i l’hoteler de la capital reclamen més ajudes de les anunciades per part de les administracions davant de les grans pèrdues que han tingut en els últims mesos. “Calculem que el comerç de Lleida ciutat va perdre sis milions d’euros setmanals durant el segon confinament, que va durar unes cinc setmanes”, va assenyalar el president de Pimec comerç, Manel Llaràs. Per la seua part, el secretari general de la Federació d’Hostaleria, Ramon Solsona, va xifrar en “cinc milions d’euros mensuals” les pèrdues dels bars i restaurants de la ciutat. D’altra banda, els sindicats CCOO i UGT van reclamar que les decisions que prengui la taula tinguin “un gran consens polític” i que “facin una anàlisi real dels efectes de la pandèmia a Lleida”.

tracking