SEGRE

ESNOTICIA

Ayuso s'enfronta a Illa i descarta el tancament de Madrid i altres ciutats

Picabaralla entre el Govern central i el regional, que se sent “discriminat” || Moncloa no descarta prendre el control en funció de com evolucioni la situació

Càrregues contra una manifestació de protesta pels confinaments selectius, dijous a Madrid.

Càrregues contra una manifestació de protesta pels confinaments selectius, dijous a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La imatge d’unitat que van transmetre el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz-Ayuso, dilluns es va enfonsar ahir de bon començament i van aflorar de nou les diferències entre els dos governs, i fins i tot les internes al Gabinet madrileny, encara que aquestes últimes van ser matisades més tard pel conseller regional de Salut, Enrique Ruiz Escudero.

I és que Ayuso va aprovar estendre les restriccions de mobilitat a vuit zones més de Madrid i d’altres municipis de la regió. En total ja són 45 les àrees bàsiques de salut afectades per aquestes mesures, i hi resideixen 1.025.574 persones. En aquestes zones no està permesa l’entrada o sortida excepte per a qüestions imprescindibles, els aforaments dels espais tancats són reduïts al 50% i els establiments comercials i d’hostaleria han de tancar a les deu de la nit. “Aquestes mesures tenen un fonament purament tècnic, busquen evitar la transmissió del virus i, sobretot, protegir la ciutadania”, va manifestar el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero. Tanmateix, les noves restriccions no les va rebre de bon grat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que va revelar que el departament va recomanar a la Comunitat de Madrid que estengués les mesures a tota la ciutat i als municipis que superessin la taxa de 500 contagis per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. El ministre, tot i que va afirmar que ara és el Govern regional el que ha de portar la iniciativa en la lluita contra la pandèmia, no va descartar prendre el control i intervenir en la Comunitat de Madrid si la pandèmia es descontrola. “Veurem com evolucionen les coses”, va advertir. Aquest avís no va agradar a la Puerta del Sol i el conseller Ruiz Escudero va afirmar que la majoria dels madrilenys no “entendrien” que se’ls apliqués un 155. Igualment, va defensar que han pres les decisions partint de “criteris tècnics” i va censurar les formes del ministre Illa. Tanmateix, hores abans, el mateix Ruiz Escudero va haver de sortir al pas de rumors que apuntaven que ell també defensava el confinament de tot Madrid, en contra del criteri d’Ayuso. En aquest sentit, va assegurar que està d’acord amb les noves mesures aprovades. I és que els madrilenys se senten “discriminats”, segons va manifestar l’alcalde de la ciutat, Jose Luis Martínez-Almeida. Al seu entendre, “se li demana a Madrid més que a altres territoris amb la mateixa situació”. També Ayuso va sortir al pas de les crítiques del ministre socialista Illa i va destacar que “més que confinar Madrid, la nostra missió és protegir les persones”. Amb tot, i en paral·lel a la bronca política desencadenada per les càrregues policials de dijous passat contra una manifestació que protestava pels confinaments selectius i a favor de la sanitat pública, Moncloa va notificar ahir 12.272 nous casos de Covid a Espanya. D’aquests, 4.122 es van detectar en les últimes vint-i-quatre hores i, al seu torn, Madrid en va concentrar 1.001, al voltant del 25 per cent. A més, es van notificar 114 morts més.

tracking