SEGRE

SALUT PATOLOGIES

Un astor capturat a Alpicat dóna positiu al virus del Nil

L'exemplar està infectat amb el llinatge tipus 2 del patogen, diferent del detectat a Andalusia || Mosquits analitzats a la zona han donat resultat negatiu

Un exemplar d’astor, l’au rescatada pel centre de Vallcalent que ha donat positiu al virus.

Un exemplar d’astor, l’au rescatada pel centre de Vallcalent que ha donat positiu al virus.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics de l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han confirmat un positiu de virus del Nil en un astor capturat a Alpicat, el segon cas identificat enguany a Catalunya, després de detectar a començaments de mes anticossos en un cavall a Amposta.

Segons va informar ahir el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, l’astor va entrar malalt al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent de Lleida i, finalment, les anàlisis oficials van confirmar el passat 17 de setembre que estava contagiat pel virus. Tanmateix, l’exemplar està infectat amb el llinatge 2 del virus del Nil, a diferència dels brots que s’han registrat en les últimes setmanes a Andalusia, que són del llinatge 1. Quant a la soca detectada en l’au d’Alpicat, és present principalment a Europa Central i de l’Est, i també pot causar brots en humans. Després de la confirmació del positiu, el Servei de Prevenció en Salut Animal de la Generalitat està portant a terme mostrejos a les explotacions tant d’èquids com en granges d’ocells de corral amb l’objectiu de determinar el radi de circulació del virus.

L’octubre del 2017 ja es va detectar una au amb el virus a Alguaire i es va activar el pla de prevenció

El virus, per al qual no hi ha vacuna per a humans, es va detectar per primera vegada el 1937 a Uganda

La principal via de transmissió és a través de la picada de mosquits infectats i, en els humans, causa la malaltia infecciosa de la febre del Nil Occidental. Per aquesta raó, el Servei de Control de Mosquits va dur a terme una inspecció entomològica a la zona en què es va trobar l’au positiva, d’on va recollir mostres de mosquits adults femelles i els va enviar al laboratori de l’IRTA.

Els resultats de les mostres analitzades fins ara són negatius. Tot i així, la conselleria d’Agricultura va recordar la importància d’adoptar mesures de prevenció i control dels mosquits que són potencials transmissors de virus, com ara el mosquit comú Culex pipiens, vector de la febre de Nil Occidental, i el mosquit tigre, vector dels virus del dengue, Chikungunya i Zika, de manera contínua des de la primavera fins al novembre, per minimitzar el risc d’aparició d’aquestes malalties. Val a recordar que, l’octubre del 2017, ja es va detectar el llinatge 2 del virus del Nil Occidental en un altre astor comú que també presentava simptomatologia clínica a Alguaire.

Va ser la primera detecció d’aquest llinatge a Espanya, que havia estat catalogada a Europa central des del 2004, i posteriorment a Itàlia. En aquella ocasió, l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries també va analitzar mostres d’aus i cavalls que van poder estar en contacte amb mosquits vectors, per poder determinar si el virus havia circulat per la zona on es va trobar l’astor i als voltants del Centre de Fauna de Vallcalent de Lleida, on es va rescatar l’au.

Per una altra banda, segons assenyala l’últim informe publicat pel ministeri d’Agricultura, entre els anys 2010 i 2016 es va detectar el llinatge 1 del virus de la febre del Nil en aus i en diverses explotacions equines d’Andalusia, Castella-la Manxa, Extremadura i Castella i Lleó. A més a més, al llarg de l’any passat també es van detectar diversos focus en èquids a Catalunya, Andalusia i a Extremadura.

Només un 20 per cent dels infectats pel virus tenen febre i vòmits A començaments d’agost, els mitjans de comunicació es van fer ressò del brot del virus del Nil que es va detectar a Andalusia, que es va saldar amb més d’una trentena d’infectats i set morts, l’últim la setmana passada. A diferència del coronavirus, no es tracta d’un virus nou, tot i que en els últims deu anys el Centre Nacional d’Epidemiologia només havia registrat set casos de virus del Nil a Espanya. Es transmet per mosquits infectats entre humans i animals, inclosos ocells, que són el reservori hoste del virus.

tracking