SEGRE

POBLACIÓ TERCERA EDAT

Un de cada tres lleidatans que viuen sols té 65 anys o més

La Taula del Tercer Sector reclama polítiques contra la solitud no desitjada

Les entitats insten a treballar contra la pandèmia de la solitud.

Les entitats insten a treballar contra la pandèmia de la solitud.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques lleidatanes compten amb un total de 51.000 llars formades per una sola persona, de les quals una de cada tres té 65 anys o més. Segons les últimes dades de l’Enquesta Contínua de Llars de l’INE, el 12% dels lleidatans viuen sols, i el percentatge va en augment entre la població de la tercera edat. Dels 17.400 lleidatans majors de 65 anys que viuen sols, 4.300 superen els 85 anys, una xifra que s’ha disparat l’últim any, un 48%. De la mateixa manera, sis de cada deu jubilats que viuen sols a la província de Lleida són dones. Un percentatge que s’eleva al 70% en el cas de les llars unipersonals formades per octogenaris.

Sobre aquests fets, la Taula del Tercer Sector va reclamar ahir “replantejar” les polítiques per donar resposta a la solitud no desitjada. “Ha de ser una prioritat i objecte de les polítiques públiques socials i sanitàries”, va afirmar la presidenta de la Taula, Francina Alsina, durant la presentació del document La soledat no desitjada durant la vellesa, un fenomen social.

Les entitats denuncien el “doble confinament” que ha patit la gent granper la Covid-19

El document, elaborat per Elisa Sala, de l’Observatori de la Soledat de la fundació Amics de la Gent Gran, assenyala que la solitud no desitjada té un impacte “clar” en la salut física i psicològica, i fa evident que és un fenomen social “complex i a l’alça”.

Així mateix, les entitats van denunciar que la pandèmia ha agreujat la situació de les persones grans, que han patit “un doble confinament”. De fet, Alsina va assenyalar que moltes persones grans que són autònomes “han patit la solitud no desitjada per primera vegada”.

Pel que fa a la situació a les residències, una de les conclusions de l’informe és que s’ha de reformar el sistema de cures de llarga durada i crear projectes per combatre la solitud en els entorns residencials. Les entitats també van destacar la “vulneració” de drets fonamentals de les persones grans, especialment en el context de la pandèmia del coronavirus i de les restriccions.

tracking