SEGRE

Els consumidors exigeixen multes severes per a mitjans que publiquin notícies falses

Vista d'un quiosc amb diaris i revistes a la venda.

Vista d'un quiosc amb diaris i revistes a la venda.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria dels consumidors, el 72 %, exigeix que els mitjans de comunicació que publiquin notícies falses siguin multats de manera severa ja que les "fake news" suposen per a un 68 % de persones una amenaça per a la democràcia. Això és el que opinen els espanyols, segons es desprèn d’una enquesta realitzada a més de mil usuaris per la Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que revela que els ciutadans els preocupa l’amplia difusió de les notícies falses.

Per a set de cada deu usuaris, el periodisme és actualment "menys exigent, precís i ètic" que en el passat, i per això el 65 % creu que els periodistes que escriuen 'fake news' o notícies falses han de ser castigats, i el 62 % considera que falta legislació per controlar eficientment la difusió d’aquest tipus d’informacions.

Més de les meitat dels enquestats, el 54 %, està convençut que aquestes notícies són creades fonamentalment per agències de comunicació, a petició de grups polítics o econòmics, i només el 24 % considera que els organismes reguladors dels mitjans de comunicació espanyols controlen i eviten la publicació d’aquestes informacions.

Però la percepció no és igual en respecte a tots els mitjans en general, doncs a la ràdio i, en menor mesura, a la premsa escrita, és molt menys freqüent trobar informacions sospitoses de ser "fake news". Tanmateix, no succeeix així amb els nous mitjans, és a dir, les xarxes socials i els serveis de missatgeria instantània, que són una via òptima per divulgar aquestes informacions.

A la pregunta d’amb quina freqüència perceben notícies o informacions falses, això han contestat:

En xarxes socials com a Facebook i Twitter, el 56 % dels enquestats percep que les han rebut amb freqüència; en apps de missatgeria com whatsApp i telegram, el 49 %, la mateixa proporció que en la premsa "rosa", i el 32 % en plataformes de vídeo com a youtube o vimeo.

També el 31 % percep notícies falses amb freqüència en diaris i blogs online, el 29 % en programes de televisió, el 19 % en informatius de la televisió, el 16 % en diaris i revistes d’actualitat en paper i només el 9 % en informatius de la ràdios.

Quant als dos últims grups, el 25 % no ha percebut mai aquestes notícies en premsa escrita i revistes i el 36 % tampoc en informatius de ràdio.

tracking