SEGRE

ESTUDI MEDICAMENTS

Tractar l'asma només amb Ventolín pot generar crisis greus

Segons un estudi, que recomana fer servir corticoides inhalats i formoterol

Un home asmàtic fent servir un inhalador.

Un home asmàtic fent servir un inhalador.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ús de bronquiodilatadors d’acció curta com el Ventolín (sulbutamol) com a únic tractament per a l’asma pot incrementar el risc de patir una crisi asmàtica greu, segons un estudi liderat per pneumòlegs i investigadors de l’Hospital del Mar, el servei de farmàcia del centre. Segons aquest informe, publicat a la revista Archivos de bronconeumología la millor alternativa a aquest medicament són els corticoides inhalats i el formoterol, tractament ja existent per a aquesta malaltia.

Segons afirmen els científics que han participat en aquest estudi, un percentatge molt elevat de pacients amb asma lleu fan un control inadequat, ja que només fan servir el Ventolín a demanda. Aquest fet provoca que els símptomes s’alleugin de manera temporal però alhora incrementa la inflamació dels bronquis. Això genera que el risc de patir una crisi greu augmenti fins al nivell de necessitar ingrés hospitalari, o, en les pitjors circumstàncies, provocar la mort.

Durant l’estudi, dut a terme entre el juny del 2018 i el juny del 2019, es van analitzar les dades de 96 pacients ingressats a l’hospital per una crisi asmàtica greu. El 10,4% d’aquests va patir un atac amb risc vital i van haver de ser ingressats en la Unitat de Cures Intensives o a la de semicrítics. Tots aquests afectats s’havien tractat només amb Ventolín, estaven diagnosticats amb asma al·lèrgica i eren pacients joves, amb una mitjana d’edat de 28 anys. La meitat va necessitar ser intubat i ventilació mecànica, però afortunadament tots van superar la crisi. Així mateix, cap d’ells no havia patit crisis asmàtiques abans de l’episodi que va obligar a ingressar-los.

Tal com apunten els pneumòlegs, la substitució per corticoides inhalats està recomanada per la guia internacional sobre asma Global Initiative for Asthma (GINA).

Actualment, es calcula que entre un 5 i un 10 per cent de la població mundial té asma, una malaltia que porta en augment des dels anys 60. No obstant, al llarg de l’última dècada la mortalitat associada a aquesta malaltia ha disminuït considerablement.

tracking