SEGRE

INICIATIVES SALUT

Solidaritat per poder menjar

Creu Roja Lleida repartirà gairebé 200.000 quilos de menjar fins al desembre entre 11.000 usuaris de la demarcació || En el marc de la segona fase del Programa 2020 d'Ajuda Alimentària

Un voluntari de Creu Roja Lleida repartint aliments per als usuaris del menjador social Jericó, aquest estiu.

Un voluntari de Creu Roja Lleida repartint aliments per als usuaris del menjador social Jericó, aquest estiu.CREU ROJA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La factura social i econòmica que està provocant des de fa més de set mesos la crisi sanitària desencadenada per la Covid-19 creix a dia a dia. Els successius confinaments, tancaments d’establiments i les reduccions d’aforament, entre altres mesures imposades per les autoritats sanitàries, s’han traduït en una falta d’ingressos, en alguns casos tota, per a milers de persones. És per això que la tasca humanitària que duen a terme entitats com Creu Roja és essencial.

En aquest sentit, en el marc de la segona fase del Programa 2020 d’Ajuda Alimentària, finançat en un 85% per la Unió Europea, i en un 15% per l’Estat, Creu Roja Lleida repartirà en els pròxims dos mesos un total de 199.741 quilos d’aliments, a través de 34 entitats socials, i l’organització calcula que se’n beneficiaran al voltant d’11.000 usuaris en risc de vulnerabilitat.

De caràcter bàsic i no peribles com pots de llegums, sardines i tonyina en llauna, arròs o oli

Més de 430.000 nens i nenes a Catalunya viuen sense prou recursos, segons Save the Children

Aquestes xifres són molt similars a les de la primera fase del programa que es va desenvolupar durant els mesos de juny a agost d’aquest any, quan es van repartir 157.000 quilos entre un nombre similar de persones.

A tot Catalunya, Creu Roja entregarà 2,5 milions de quilos d’aliments fins al desembre a més de 124.000 persones. Durant el primer trimestre del 2021, està previst que tingui lloc la tercera i última fase del programa. Els aliments que es distribueixen són de caràcter bàsic, no peribles i de fàcil emmagatzematge. Entre aquests es troben pots de llegums, tonyina i sardines en conserva, paquets d’arròs o oli, entre d’altres.

D’altra banda, el programa Creu Roja Respon, actiu des del març i que va nàixer arran de la pandèmia, ha atès a Ponent 35.000 persones, de les quals un 30% són usuaris nous. Han repartit lots de menjar i d’higiene i han efectuat trucades d’acompanyament, entre altres activitats.

Així mateix, Save the Children també va remarcar el risc de pobresa entre les famílies monoparentals, principalment encapçalades per dones, que augmentarà del 47% al 50%. Per aquesta raó, sol·licita reformular la Renda Garantida de Ciutadania i transformar-la en una ajuda per fill a càrrec.

En aquesta línia, l’última enquesta de l’entitat solidària ja assenyalava el mes de juny passat que les famílies amb menys recursos són les que més estan patint els efectes de la crisi sanitària.

En aquest sentit, aquestes llars han vist reduïts els seus ingressos en un 31%, la qual cosa suposa un guany anual de tot just 7.000 euros, quan abans de la pandèmia ingressaven de mitjana uns 10.100 euros a l’any. Diversos mesos després de l’inici de la crisi, el 32% havia perdut la feina. Per tot plegat, l’ONG demana a les administracions que desenvolupin polítiques econòmiques que ajudin a afrontar aquesta crisi econòmica amb una perspectiva centrada en els més petits.

L’entitat indica a més que les mesures dutes a terme fins al moment en aquest col·lectiu són ineficaces ja que només redueixen els nivells de pobresa infantil en un 20%, mentre que a les transferències que s’efectuen per a les persones de la tercera edat aconsegueixen rebaixar la seua pobresa més d’un 80%. A més, l’organització recalca que el cost mínim per criar un fill dignament és de 626 euros mensuals.

La taxa de pobresa infantil arribarà al 35% a Catalunya a finals d’any Save the Children calcula que la taxa de pobresa infantil serà de gairebé el 35% a Catalunya a finals d’any a causa principalment dels efectes de la pandèmia de la Covid-19. Concretament, l’entitat destaca que l’índex se situarà en el 34,6% i alerta que ja són més de 430.000 els nens i nenes catalans que viuen en situació de pobresa i que el coronavirus empitjorarà encara més la situació de les famílies més vulnerables.

tracking