SEGRE

L'Estat estudiarà el toc de queda, que requeriria l'estat d'alarma

Catalunya insisteix que la mesura està sobre la taula però que no ha pres una decisió

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.Pool Moncloa/JM Cuadrado

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, s’ha mostrat aquest dimarts obert a estudiar la possibilitat de decretar un toc de queda com a mesura per lluitar contra el coronavirus, encara que ha avisat que requeriria l’aprovació de l’estat d’alarma i ha instat al PP a aclarir si comptaria amb el seu suport en les Corts Generals.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Illa ha acceptat que el toc de queda, plantejat per la Comunitat de Madrid, és una de les possibilitats que pot aprovar-se per evitar la propagació del coronavirus i així ho estudiarà el Govern central amb totes les comunitats autònomes.

Tanmateix, ha explicat que els serveis jurídics del Govern espanyol apunten que només seria possible mitjançant l’aprovació de l’estat d’alarma, i per això necessita saber els suports amb què comptaria en cas que requerís ser prorrogat pel Congrés més enllà dels 15 dies inicials.

"Si decidíssim anar per aquest camí seria molt important saber quins grups, i especialment el PP, estarien disposats a donar el seu suport al Congrés", ha apressat el ministre, que tanmateix ha reconegut que no ha tingut cap contacte sobre això amb els 'populars’ i la seua interlocució es limita als consellers de Sanitat de les comunitats autònomes.

Illa ha insistit que el toc de queda és només una opció de les moltes que podrien posar-se en marxa per evitar la propagació de la pandèmia i ha deixat obert tant el marc territorial en què s’aplicaria com les seues concrecions respecte als horaris o altres aspectes.

DESCARTA EL COMANDAMENT ÚNIC

El ministre ha avisat que les properes setmanes seran "molt dures" i ha destacat les mesures que estan adoptant les comunitats autònomes, algunes d’elles "molt importants i contundents". Així, ha explicat que el Govern espanyol no vol "substituir" cap administració, sinó exercir un paper de coordinació.

"No és qüestió d’una comunitat autònoma, hem d’actuar totes en coordinació", ha insistit abans de la reunió del Consell Interterritorial de Salut que se celebrarà dijous vinent. A més, ha rebutjat la possibilitat de tornar al comandament únic per part de l’Executiu perquè el seu objectiu no és "envair" les competències de cap altra administració, sinó "coordinar-les".

La mesura és "sobre la taula" a catalunya

Per la seua part, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha afirmat que el Departament de Salut de la Generalitat té sobre la taula la possibilitat d’un toc de queda però que no s’ha pres cap decisió sobre aquesta qüestió. Així ho ha dit just després que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, hagi admès que el govern espanyol estudia aplicar-lo i que l’abordarà primer amb les comunitats autònomes. Segons la també portaveu del Govern català, s’ha de veure què proposa el Ministeri en les pròximes hores i ha afegit que la Generalitat no descarta cap mesura. Budó ha explicat que a finals de setmana es començarà a veure si les mesures decretades la setmana passada són suficients o si fan falta mesures addicionals o accions més "dràstiques" com podria ser demanar l’estat d’alarma.

tracking