SEGRE

Alerten de la difusió del discurs negacionista de la Covid-19

En vídeos i continguts compartits per internet i xarxes socials

Twitter estudia cobrar subscripcions

Twitter estudia cobrar subscripcions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va alertar ahir sobre l’àmplia difusió que té a internet el discurs negacionista sobre la Covid-19 malgrat les mesures de control establertes per les plataformes d’intercanvi de vídeos i per les xarxes socials.

L’organisme va aprovar un informe en el qual analitza 35 vídeos de YouTube, Facebook, Instagram i Twitter, en què els autors desenvolupen un discurs que nega la pandèmia. Així mateix, es mostra la facilitat amb què la desinformació es dissemina entre les diferents xarxes i, com a exemple, destaca que només dos dels vídeos analitzats ja sumen més de tretze milions d’interaccions. En aquest sentit, el CAC desglossa els discursos analitzats en aquells que qüestionen la utilitat de les mesures de contenció recomanades per l’OMS, com l’ús de la mascareta, i els que neguen la validesa de les proves PCR i les vacunes.

També es destaquen els vídeos en els quals es nega l’origen víric de la pandèmia, que consideren que està causada pel 5G o el rastre químic dels avions. La majoria d’aquests vídeos estan protagonitzats per persones que es presenten com a professionals de la medicina o de la ciència i recorren a la descontextualització de xifres i fets per atorgar credibilitat a les tesis exposades. En aquest sentit, el president del CAC, Roger Loppacher, va considerar “especialment greu que encara es puguin trobar tan fàcilment continguts de desinformació sobre la Covid” que, assenyala, genera confusió i compromet la salut de les persones.

tracking