SEGRE

Illa anticipa setmanes "molt dures" per la Covid i alerta de l'arribada de l'hivern

El Govern espanyol estudiarà aquesta tarda amb les comunitats autònomes les propostes sobre el toc de queda

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa posterior a un consell de ministres.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa posterior a un consell de ministres.Pool Moncloa/JM Cuadrado

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anticipat aquest dijous setmanes "molt dures" en la lluita contra el coronavirus i ha alertat de l’arribada de l’hivern que, per les seues característiques, portarà a Espanya i a Europa a un "període complicat". En una entrevista a Onda Cero, Illa ha reconegut que la situació és "molt preocupant" i "inestable" a molts territoris d’Espanya, la qual cosa portarà l’"horitzó" de la situació actual fins, almenys,  "cinc o sis mesos", quan la vacuna hagi estat distribuïda a un nombre raonable de ciutadans.

"Això no és passar el mes de novembre. És un horitzó de, si va tot bé, d’aquest calibre. De la primavera de l’any que ve, i caldrà anar amb compte, aprendre a conviure amb el virus sabent que l’hivern és més perillós que l’estiu", ha assenyalat el ministre, que ha recordat que la vacuna no estarà disponible, almenys, fins finals d’any o principis de 2021.

Respecte a la situació actual de la Comunitat de Madrid, i davant de la previsió que l’estat d’alarma decaigui aquest dissabte a la capital, el titular de Sanitat ha explicat que el Govern de Isabel Díaz Ayuso està preparant un "conjunt dur de mesures" que seran anunciades aquest divendres.

En aquest context, Illa ha explicat que el seu departament ha ofert a la comunitat el seu "suport i assessorament" per donar continuïtat a les mesures restrictives en una regió que, malgrat haver relaxat la pressió hospitalària i el nombre de contagis, continua en xifres "preocupants".

ESCOLTARÀ LES PROPOSTES SOBRE EL TOC DE QUEDA

Quant a la possibilitat de decretar el toc de queda, el ministre de sanitat ha recordat que aquesta mesura ja s’està aplicant "en altres parts d’Europa", i ha revelat que aquesta "possibilitat" ja es va plantejar en una de les Comissions Interterritorials celebrades fins la data.

Amb tot, Illa ha deixat clar que acudirà a "escoltar" l’opinió de les comunitats autònomes en la reunió d’aquesta mateixa tarda. "Sóc molt partidari d’escoltar i veure quina posició tenen per coordinar-nos", ha afirmat.

Així mateix, el ministre espera que en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut d’aquest dijous s’abordi un document que contingui una sèrie de propostes amb diversos escenaris d’actuació i que fixarà "un marc" en el qual les comunitats autònomes puguin moure’s.

Això sí, Illa ha assenyalat que aquest llistat "no és automàtic" sinó que, en qualsevol cas, hi haurà d’haver "un treball d’interpretació i d’actuació de cada CCAA amb el suport del Ministeri". "Dóna un marge de flexibilitat", ha conclòs.

tracking