SEGRE

ESNOTICIA

La Generalitat demana l'estat d'alarma sota el seu control per decretar un toc de queda

Entre les 23 i les 6 hores, i no descarta mesures més restrictives davant de la gravetat de la situació

Primer pla de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, al costat del vicepresident, Pere Aragonès.

Primer pla de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, al costat del vicepresident, Pere Aragonès.RUBÉN MORENO / PRESIDENCIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern català va decidir ahir demanar l’estat d’alarma a l’Executiu espanyol reclamant que hi hagi un “comandament únic” de la Generalitat, segons va explicar el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, que va remarcar que un vegada s’aprovi aquesta mesura, l’Executiu decretarà un toc de queda nocturn. La proposta del Govern és que sigui entre les 23 i les 6 hores, segons van explicar fonts de la Generalitat.

Així mateix, Aragonès va afegir que no es descarten altres mesures restrictives de la mobilitat si l’evolució de les dades no és positiva. Va alertar que la situació sanitària és “extremament greu” i recorda la del mes de març, per la qual cosa creu que cal actuar per evitar un confinament total com en aquell moment.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va dir que confia que el Govern espanyol mourà peça ja avui dissabte per reunir-se immediatament el Procicat.

Igual que Aragonès, Budó ha diferenciat l’estat d’alarma que sol·liciten amb l’“unilateral” que va aplicar el Govern central al març, i va dir que aquesta eina ha de ser descentralitzada i preservar totes les competències.

Va afegir que la ciutadania ha d’acompanyar la presa de mesures de la Generalitat amb una actitud que permeti reduir la mobilitat i la interacció social. Budó va dir, a les portes del cap de setmana, que no es poden visualitzar imatges com les de l’anterior, i va advocar per “quedar-se a casa i sortir per a l’estrictament necessari”, sense fer desplaçaments evitables.

La petició de l’estat d’alarma per posar en marxa un toc de queda se suma a les mesures aprovades la setmana passada per la Generalitat, que inclouen el tancament de bars i restaurants durant quinze dies.

El virus, desbocat a Catalunya amb més de 5.400 casos en un dia

Segons les últimes dades, l’epidèmia segueix desbocada a Catalunya, que per primera vegada ha superat els 5.000 nous infectats en un dia (5.403), mentre que el risc d’expansió s’ha enfilat a un EPG de 635,7, gairebé 69 punts més que dijous, amb 21 morts notificades en les últimes vint-i-quatre hores i 296 persones més a l’UCI, 14 més. La velocitat de propagació de la Covid-19 (Rt) també continua pujant i s’ha situat en 1,46, sis centèsimes més que dijous, la qual cosa indica que cada contagiat infecta una mitjana de gairebé una persona i mitja, mentre que els pacients hospitalitzats ja són 1.698, un total de 72 més, dels quals 296 estan greus a l’UCI, catorze més que la vigília. Segons les dades epidemiològiques actualitzades pel departament de Salut, les víctimes mortals des de l’inici de la pandèmia ja són 13.725, vint-i-un de les quals reportades en les últimes 24 hores.

tracking