SEGRE

POLÍTICA CULTURAL RECONEIXEMENT

Vallverdú, enamorat de Lleida

L'escriptor lleidatà rep en un acte solemne a la Seu Vella el títol de Fill Predilecte de la ciutat || La màxima distinció honorífica per a un autor “fidel a l'esperit català i de Ponent”

L’escriptor Josep Vallverdú, flanquejat pel president de la Diputació i l’alcalde, va agrair de cor el títol de Fill Predilecte.

L’escriptor Josep Vallverdú, flanquejat pel president de la Diputació i l’alcalde, va agrair de cor el títol de Fill Predilecte.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

Josep Vallverdú va confessar ahir a la Seu Vella que “em commou trepitjar la catedral de Lleida” per rebre el títol de Fill Predilecte de la ciutat. Prop de 150 persones van omplir la nau central en un aforament reduït i amb la preceptiva distància social per tributar un llarg aplaudiment de reconeixement a l’escriptor lleidatà després de rebre la insígnia de mans de l’alcalde, Miquel Pueyo, acompanyat també del president de la Diputació, Joan Talarn. Un títol acordat per unanimitat pel ple de la Paeria el passat 31 de maig, però que la pandèmia va obligar a retardar-ne l’entrega gairebé nou mesos. Emocionat, Vallverdú va destacar que “fill predilecte vol dir estimat en gran preeminència”, encara que amb modèstia va afegir que “per merèixer-ho només és necessari haver nascut a la població”. Per això, va reivindicar el seu carnet lleidatà: “Vaig nàixer al carrer del Carme, l’any del Directori de Primo de Rivera (1923); sempre m’he preguntat si aquella dictadura va ser pel naixement d’un perillós personatge”, va dir amb ironia. L’autor de Rovelló, gosset també present a l’acte (vegeu el desglossament), es va definir com “un escriptor compromès, en actiu molts anys amb prop de 200 títols, amb presència civil sempre a punt i fidel a l’esperit català i ponentí”. Per això, l’escriptor va acomiadar l’acte desitjant als presents “una llarga vida d’aquest enamorat de Lleida!”. Minuts abans, Carme Vidal va repassar la trajectòria vital i literària de Vallverdú i també va llegir en nom de Josep-Lluís Carod-Rovira (que va excusar l’absència) una glossa que va dedicar al “gegant de Ponent de la literatura catalana”. Per la seua part, Talarn va destacar “la dimensió cívica excepcional d’un homenot de la lletra impresa”, mentre que Pueyo va remarcar que, “als seus 97 anys, Vallverdú continua escrivint i mantenint una vida de compromís”.

L’absis de la Seu Vella es transforma en una masia, amb Rovelló inclòs L’absis de la Seu Vella es va transformar per obra i gràcia d’un mapping visual en una masia catalana per on campava al seu aire el gosset Rovelló, el personatge infantil més recordat de Vallverdú. El presbiteri de l’antiga catedral es va convertir així en un escenari teatral, amb oliveres de les Garrigues incloses, en el qual dos actors, Sandra Pujol i el nen Jan-Marc Salamanca, van obrir l’acte literari mentre Rovelló corria i saltava de forma virtual de l’altar a l’absis, amb música en directe que va anar a càrrec de l’arpista Berta Puigdemasa. Una introducció teatral per destacar la dimensió humana i literària de Josep Vallverdú, que es va convertir en el cinquè lleidatà a rebre la distinció de Fill Predilecte de la ciutat.

tracking