SEGRE

ESNOTICIA

La pandèmia del negacionisme

Metges i professionals de la comunicació alerten de l'enorme difusió de missatges a la xarxa que qüestionen les mesures de prevenció contra la Covid així com la seua mera existència || Demanen a les plataformes i xarxes socials que unifiquin criteris per combatre la desinformació

Acte negacionista organitzat el passat 11 de setembre per Josep Pàmies als Camps Elisis de Lleida.

Acte negacionista organitzat el passat 11 de setembre per Josep Pàmies als Camps Elisis de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La desinformació i el negacionisme sobre la pandèmia s’estan propagant a nivells alarmants a través d’internet, amb una difusió cada vegada més àmplia malgrat els filtres que han imposat plataformes i xarxes socials. El Consell de l’Audiovisual de Catalunya, en col·laboració amb el Col·legi de Metges de Barcelona, ha elaborat un informe en el qual analitza vídeos i missatges a YouTube, Facebook, Instagram i Twitter en els quals es qüestiona la utilitat de les mesures de prevenció com l’ús de les mascaretes; l’origen víric i fins i tot la mera existència del coronavirus, així com l’eficàcia d’una futura vacuna. Segons aquesta anàlisi, un 42,9 per cent dels continguts qüestionen les mesures profilàctiques (ús de mascareta, distància social, rentat de mans) i la validesa de les proves PCR, que fins i tot s’assenyalen com a font de contagis.

Així mateix, un 68,6 per cent dels vídeos analitzats, sovint protagonitzats per persones que es presenten com a metges, rebutgen l’origen víric de la Covid-19, que relacionen amb freqüència a l’expansió del 5G o a la línia dels avions. També l’atribueixen a l’acció humana com a arma biològica. Les teories de la conspiració també tenen una àmplia difusió, sobretot aquelles que parlen de la imposició d’un nou ordre mundial, amb la retallada de llibertats i fins i tot la reducció de la població.

El CAC alerta de la facilitat de dispersió de la desinformació entre les diferents xarxes socials

El 55% de les notícies falses sobre el coronavirus es basen en l’origen del virus, segons els metges

El CAC alerta sobre els vídeos que posen en dubte el paper de l’OMS o que difonen continguts i dades descontextualitzades per negar l’existència de la pandèmia. En aquest sentit, el 28,6 per cent dels vídeos dubten de la seguretat de la vacuna, al·legant que modificarà l’ADN o causarà altres malalties. En aquest sentit, el CAC insta les plataformes i xarxes socials a unificar criteris per vetar aquest tipus de missatges.

El Col·legi de Metges de Barcelona va alertar que la desinformació causa un greu risc per a la salut i insta a ser autocrítics per buscar i consumir només informació contrastada científicament i que provingui d’organismes oficials.

Josep Pàmies ha organitzat diversos actes negacionistes des del març L’horticultor de Balaguer Josep Pàmies ha organitzat diversos actes negacionistes durant la pandèmia. En l’últim, que es va celebrar als Camps Elisis de Lleida i al qual van assistir més de vuitanta persones, moltes d’elles sense mascareta i sense respectar la distància de dos metres, Pàmies va insistir en el seu discurs crític amb les mesures preses per la Generalitat davant del coronavirus, negant fins i tot la seua existència i oferint remeis per combatre el virus com l’MMS (pel qual ja ha estat sancionat en anteriors ocasions). De fet, va anunciar que tenien una vintena de voluntaris per ser infectats per la Covid-19 i ser tractats amb els seus propis tractaments, com l’MMS. Va ser una trobada menys polèmica que altres, com la que van protagonitzar a Balaguer desenes de persones en una trobada de “petons i abraçades” i una altra de similar a Sant Pere de Ribes. Val a recordar que el departament de Salut ha imposat diverses sancions a Pàmies i a l’entitat Dolça Revolució per promoure l’ús de l’MMS per curar l’autisme i altres patologies com el càncer. La Generalitat ha obert tres expedients contra l’entitat i el seu fundador, que van pagar una multa de 18.000 euros i en van recórrer dos més 60.000 i 600.000 euros.

tracking